Popüler kripto paralar çakılıyor: İşte sebebi!

Bitcoin ve Ether gibi popüler kripto para birimleri, kısa bir süre önce yaklaşık 6 aydır görülen en düşük seviyelere indi. Bitcoin, 24 Ocak tarihinde 34 bin dolar seviyesinin altından işlem görürken Ether, aynı gün 2 bin 201 dolara kadar düştü.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Bitcoin ve Ether gibi popüler kripto para birimleri, kısa bir süre önce Temmuz ayından bu yana görülen en düşük seviyelere geriledi. Yaşanan düşüşün, teknoloji şirketlerinin hisse senetlerinde ve yüksek riskli varlıklarda görülen geniş pazar satışından kaynaklandığı tahmin edildi. Bitcoin, 24 Ocak 2022 tarihinde 34 bin dolar seviyesinin altına düştü ve 33 bin 46 dolar gibi düşük bir fiyattan işlem görmeye başladı. Popüler kripto para birimi, geçen yılın Kasım ayında 69 bin dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüştü.

Aksam.com.tr'nin CNBC'den aktardığı habere göre; Ether ise aynı gün, 2 bin 201 dolara kadar düştü. Dünyanın en popüler ikinci kripto para birimi, tüm zamanların en yüksek seviyesine Bitcoin gibi 2021'in Kasım ayında ulaşmıştı. Yaşanan gelişmeyle birlikte Ether de kendi rekorunun ardından yüzde 53 değer kaybetmiş oldu.

Benzer şekilde; popüler kripto para birimi Shiba Inu da yüzde 75 değer kaybı yaşarken Solana'nın değeri, yüzde 64 düştü. Kripto para borsası Coinbase hisseleri ise bir hafta içerisinde kendi değerinin dörtte birini kaybetti.

PEKİ AMA NEDEN?

Rusya tarafından Ukrayna'daki hükumet sitelerine yapıldığı iddia edilen siber saldırının, yaşanan düşüşte itici bir güç olduğu tahmin edildi. Benzer şekilde, ABD Merkez Bankası'nın para politikasını sıkılaştırmak ve faiz artırımlarını belirlemek için yapacağı toplantıya ilişkin endişelerin de düşüşe etki etmiş olabileceği belirtildi.

Analistler ayrıca; Rusya Merkez Bankası'nın, finansal istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle kripto para birimlerinin kullanımını ve kripto para madenciliğini yasaklama çağrısının da düşüşe katkı sağlamış olabileceğine işaret etti.