Perseverance ne demek, anlamı nedir? Mars'a gönderilen NASA Perseverance görevi ne olacak?

NASA tarafından 7 ay önce Mars'a gönderilen Perseverance başarılı bir şekilde iniş yaptı. Dünya'ya en yakın gezegenlerden biri olan Mars'ta, yaşam izleri aranacak. Düzenlenen kampanya ile ülkemizden de yaklaşık 2,5 milyon kişinin adının yazdırdığı Perseverance ne demek? Mars'a gönderilen NASA Perseverance nedir, görevi ne olacak?

NASA Perseverance adlı aracını Kızıl Gezegen'e indirdi. Mars'ta geçmiş yaşama dair izleri arayacak olan bu araç için 2020 yılından kampanya düzenlenmişti. Türkiye'den de milyonlarca kişi 'İsmini Mars'a gönder' kampanyasına katılım sağlamıştı. Yaklaşık 7 ay önce fırlatılan Perseverance ne demek? Mars'a gönderilen NASA Perseverance nedir, görevi ne olacak?

PERSEVERANCE NEDİR, NE DEMEK?

NASA Mars'a Perseverance adında bir araç gönderdi. Aracı taşıyan Ingenuity adında da bir helikopter bulunuyor. Ingenuity anlamı 'Yaratıcılık' demek. Perseverance ise 'Azim' anlamını taşıyor. Araç 7 ay önce fırlatılmış ve dün başarılı bir şekilde iniş yapmıştı.

MARS'A GÖNDERİLEN NASA PERSEVERANCE GÖREVİ NE OLACAK?

Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) "Mars 2020" görevi kapsamında Mars'a "Perseverance"ın (Azim), adında aracı gönderdi. Bir ton ağırlığındaki aracın Jezero isimli kratere iniş yaptıktan sonra çalışmalarına başlayacak. Bilim insanları kraterin içinde 3,5 milyar yıl önce bir nehir bulunduğunu ve bu nehrin aynı bölgedeki bir göle aktığını tahmin ediyor. Bu nedenle Perseverance bu bölgede olası mikrobiyal yaşamın izleri üzerinde araştırma yapacak. Araç Mars'tan toprak/ taş örnekleri toplayıp, gönderecek.

DÜNYA İLE MARS ARASI KAÇ KİLOMETRE?

Mars'ın Dünya'ya uzaklığı iki gezegenin Güneş etrafındaki yörüngelerine bağlı olarak 55 milyon kilometre ila 400 milyon kilometre arasında farklılık gösteriyor. NASA'ya göre bu Dünya'yla Mars arasındaki mesafenin ortalama 200 milyon kilometre olması anlamına geliyor. Mars'a mevcut uzay araçlarının hızıyla ulaşmak istendiğinde bu yaklaşık 9 ay sürüyor. Mars'a yolculuk yapan insansız uzay araçlarının kızıl gezegene ulaşması ise 128 ila 333 gün arasında vakit alıyor.