Paris'e 51 savunma şirketiyle çıkarma

Türkiye, Paris'te başlayan savunma ve güvenlik endüstrisi buluşması Eurosatory Fuarı'nda 51 kurum ve şirketle gövde gösterisi yapıyor. Yarın sona erecek fuarda hedef yeni anlaşmalarla dönmek.

Fransa'nın başkenti Paris'te başlayan savunma ve güvenlik endüstrisi buluşması Eurosatory Fuarı'nda Türkiye, 51 kurum ve şirketle boy gösteriyor. Katılan firmalar arasında Roketsan, ASELSAN, Otokar, CANiK ve Samsun Yurt Savunma (SYS) grup şirketleri de bulunuyor. Fransa'nın Thales ve Airbus dahil 678 şirketle, ABD'nin ise Intelsat, GM Defence dahil 168 katılımcı ile temsil edildiği fuara onlarca ülkeden 2 bin civarında katılımcının firma yer alıyor.

Geliştirilen savunma teknolojileri ve sistemlerinin sergilendiği, üreticileri, startupları, sektör uzmanlarını ve devlet yetkililerini bir araya getiren Eurosatory 2024'te Türkiye'nin en büyük ateşli silah üreticilerinden Sarsılmaz Silah Sanayi, saha bildirimleriyle sürekli geliştirilen milli piyade tüfeklerini ve tabancalarını tanıttı.

HAVELSAN'DAN SİMÜLATÖR

Ateşli silah üreticisi CANiK'in de içinde bulunduğu SYS (Samsun Yurt Savunma) Grubu uzaktan kumanda atış kontrol sistemlerini tanıtırken Türkiye'nin milli şirketi HAVELSAN ise hava, kara ve deniz kuvvetleri personellerinin eğitimi için geliştirdiği, harekat alanında karşılaşılabilecek olası senaryoları sunan simülatörleri görücüye çıkardı. Roketsan ise ileri teknoloji savunma sistemleri ile gövde gösterisi yapıyor. Rokeksan'ın ürünleri arasında mini akıllı mühimmat ailesinden MAM-C, MAM-L IIR ve MAM-T IIR'ı, hassas güdümlü mühimmatlardan TEBER Güdüm Kiti ve LAÇİN Güdüm Kiti, Karaok, Sungur, HİSAR-O füzesi ile Çakır seyir füzesi de bulunuyor.

İŞBİRLİĞİ HEDEFLENİYOR

Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, "Dünya'nın çeşitli coğrafyalarına yönelik artan ihracat rakamlarımızla dünyanın önde gelen firmaları ile rekabet ediyoruz. Dünyanın en büyük savunma sanayi fuarlarından birisi olarak gösterilen Eurosatory'de önemli görüşmeler gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Eurosatory Fuarı hakkında değerlendirmede bulunan HAVELSAN Uluslararası İş Geliştirme ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Şevket Ünal, "Burada bayrağımız yükseliyor" dedi. Ünal HAVELSAN'ın Endonezya, Malezya, Orta Doğu ve Doğu Avrupa'da projelerinin bulunduğunu, yaklaşık 25 ülkede ve 5 kıtada faaliyet gösterdiklerini belirtti.Yarın sona erecek fuara 60 binin üzerinde ziyaretçi bekleniyor. Bu arada fuarda savunma şirketi CEO'ları ve hükümet yetkililerinin aralarında bulunduğu 400'den fazla kişinin konuşma yapması planlandı.

CANİK TÜRKİYE'DE TOP SİSTEMLERİNİ ÜRETECEK

Ateşli silah üreticisi CANiK'in de içinde bulunduğu SYS (Samsun Yurt Savunma) Grubu Genel Müdürü Cahit Utku Aral, top sistemlerini gelecek yıl Türkiye'de üretmeye başlayacaklarını söyledi. Aral "Bizim üretimimizin yüzde 97'si ihracat. Dünya genelinde kendi ekosistemimizde 350 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyorsak bunun yaklaşık 200 milyon doları da Türkiye'den ihraç ediliyor" dedi. Grubunun Türkiye, İngiltere ve ABD'de fabrikalarının olduğunu anlatan Aral, bu fabrikalarda çeşitli kalibrelerde savunma sanayi ürünü ürettiklerini söyledi. Aral, 2022'de İngiltere'deki fabrikanın bünyelerine katılmasıyla portföyün genişlediğini, bunların uzaktan kumandalı atış kontrol sistemlerini de İstanbul'da geliştirip ürettiklerini aktardı.

SARSILMAZ 82 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR

Eurosatory Fuarı'nda ürünlerini sergileyen Sarsılmaz Silah Sanayi'nin Genel Müdür Yardımcısı Öner Özyılmaz, savunma sanayi sektöründeki zayıf noktaları iyi gözlemlediklerini ve sektörü daha güçlü hale getirmek için bu zayıf noktalara yatırım yaptıklarını belirterek "Ülkemiz dışında, 82 ülkeye ihracat yapıyoruz." dedi. Özyılmaz, geçen aylarda uzaktan kumandalı silah sistemleri için platform üreticisi Best Grubu da bünyelerine kattıklarını, grubun ürünleriyle Sarsılmaz ürünlerini son kullanıcıya toplamda birleşik olarak sunacaklarını aktardı.