Oyun oynayarak ay-yıldızı göndere çekebilirsiniz 

2022 Asya Oyunları'na e-Spor’un dahil edildiğinin açıklanmasının ardından organizatörler 2024 Olimpiyatları için kolları sıvadı. Bu gerçekleşirse, 'oyuncular' uluslararası arenada ülkelerini temsil etme fırsatına kavuşacak.   

SELİM KARAHAN

Birçokları profesyonel oyunculuğu, yani e-Sporu gerçek bir spor olarak görmekte zorlanabilir ancak son zamanlarda bu tartışmayı sona erdirecek gelişmeler yaşanıyor. E-Spor’a her geçen yıl artan ilgi ve bu alanda yapılan yatırımların artması olimpiyat organizatörlerinin de gözünden kaçmadı. 2024 Paris Yaz Olimpiyatları’nda e-Spor müsabakalarının yer alması için çalışmalara şimdiden başlandı. Paris Olimpiyatları Hazırlık Komitesi Eşbaşkanı Tony Estanguet, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) yetkilileri ve e-Spor temsilcileriyle bir araya gelerek profesyonel oyun müsabakalarının olimpiyat oyunlarına nasıl entegre edileceğini konuşacaklarını açıkladı. Eğer görüşmeler olumlu sonuç verirse ‘oyuncular’ uluslararası alanda ülkelerini temsil etme fırsatı yakalayacak. 

2019’DA KESİNLİK KAZANACAK 

Estanguet’in bu açıklamaları aslında bir süredir bekleniyordu. Nisan ayında Asya Olimpik Konseyi (OCA), 2022 Asya Oyunları’nda e-Spor’un da yer alacağını duyurdu. OCA’dan konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada “Kararımız, bu yeni spor dalının gençler arasında hızla artan popülaritesini yansıtıyor” ifadeleri yer aldı. 2024 Paris Olimpiyatları’nda e-Spor’un yer alması için ikna edilmesi gereken en önemli isimlerden biri olan IOC Başkanı Thomas Bach ise OCA’nın kararının ardından e-Spor’u ‘spor’ olarak kabul etme konusunda ‘henüz’ tam olarak ikna olmadığını belirtti. Bach, buna rağmen e-Spor’un popülaritesinin farkında olduklarını ve IOC’un öncelik verdiği yeni dallardan birisi olduğunu ifade etti. Bu konudaki son kararın 2019'da verilmesi bekleniyor. 

Kazançlar her yıl katlanıyor

IOC Başkanı Bach e-Spor gerçek bir spor mu değil mi diye düşünedursun, oyuncuların kazançları her geçen yıl fazlasıyla gerçek bir şekilde yükseliyor. Uluslararası e-Spor turnuvalarında bu yıl şu ana kadar 70.1 milyon doları buldu. Geçtiğimiz yılın ilk 8 ayında bu rakam 59 milyon dolardı. 2016 genelinde 95.4 milyon dolarlık ödül dağıtıldı. Yani toplam ödül miktarı bu yıl büyük ihtimalle 100 milyon doları geçecek. 2015’te 65 milyon, 2014’te 37 milyon, 2013 yılında ise toplam 21 milyon dolarlık ödül dağıtılmıştı.

Türkmenistan'da FIFA 17 heyecanı 

2022 Asya Oyunları’nda e-Spor dalında hangi oyunların yer alacağı henüz netlik kazanmadı. Ancak bu yıl yine OCA’nın düzenleyeceği Asya Kapalı Salon ve Dövüş Sanatı Oyunları’nda FIFA 17 müsabakalarının yer alacağı açıklandı. Bunun yanında Türkmenistan’daki turnuvada bir adet MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) oyununun yer alacağı belirtildi. Söz konusu oyunun Dota 2 veya League of Legends olması bekleniyor. 

Türkiye ödülde 30. sırada 

2017’de şu ana kadar Türk oyuncular turnuvalarda toplam 242.3 bin dolar kazandı. Kazanılan toplam ödül bakımından Türkiye 30. Sırada yer alıyor. Çin 11.2 milyon dolarla ilk sırada yer alırken, Çin’i 9.5 milyonla ABD takip ediyor.