Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nin (USOM) istatistik sonuçlarını açıkladı. Bakan Uraloğlu, siber olaylara müdahale mücadelesinde Türkiye'nin çok iyi bir konumda olduğunu belirterek, "Her geçen yıl giderek artan ve 2022 yılında 72 bin 209 olan oltalama saldırıları sayısı 2023 yılında 105 binin üzerine çıktı. Bu yılın sadece ilk üç ayında ise siber saldırı sayısı 37 bin 600'e ulaştı" dedi. Bakan Uraloğlu'nun verdiği bilgiye göre geçen yıl her gün ortalama 287, saatte ise 12 siber saldırı engellendi.
HER GÜN 417 SALDIRI
Siber saldırı sayısı bu yıl ilk üç ayda ise günlük 417'ye saatte ise ortalama 17'ye ulaştı. Bu saldırılar da önlenerek erişim engeli getirildi. Uraloğlu "Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nin (USOM) kurulduğu 2014 yılından bu yana toplamda 330 binin üzerinde zararlı yazılım ve siber saldırı bağlantısı tespit etti ve bu bağlantılara erişimi engelledi" dedi. Uraloğlu, yurt içinde tespiti yapılan zararlı adres bağlantılarının tespitinde vakit kaybetmeksizin Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Başkanlığı'na iletildiğini belirtti.
67 BİN RESMİ BİLDİRİM
2015 yılında başlatılan çalışmalarda toplamda 67 bin 710 adet resmi bildirim yapıldığını vurgulayan Bakan Uraloğlu, 2024 Mart ayı sonu itibarıyla toplam 5 bin 107 adet resmi bildirim yapıldığını söyledi.
NASIL YAPILIYOR?
Oltalama saldırılarının kullanıcılara yanıltıcı e-posta veya web siteleri aracılığıyla farklı şekillerde gerçekleştiğini belirten Bakan Uraloğlu, "Ülkemizin maruz kaldığı ortalama saldırıları e-posta ile internet tarayıcılarındaki aramalar ile sosyal medyada paylaşımları ile kısa mesaj ile telefon aramaları ile yapılmaktadır" diye konuştu.
SALDIRI YÖNTEMLERİ GELİŞİYOR
Bakan Uraloğlu, siber olaylara müdahale mücadelesinde Türkiye'nin çok iyi bir konumda olduğunu belirterek, "Ama yarın çok daha iyi, çok daha güçlü olmak zorundayız. Siber güvenlik açısından burası yeter, burası tamam deme lüksümüz yoktur. Çünkü sektör gelişiyor, sektör geliştikçe siber saldırılarla ilgili geliştirilen yöntemlerde aynı oranda gelişiyor. Dolayısıyla çalışmanın hep devam etmesi, kesintisiz bir şekilde bu alanda da hep gücümüzün üstüne güç koymamız gerektiği de bir gerçek. İşte biz de bu nedenle gelişmeye, geliştirmeye devam ediyoruz. Yeni yöntemleri yakından takip ediyoruz" dedi.
OLTALAMA HANGİ SAHTE ADRESLERDEN YAPILIYOR?
Sahte banka siteleri.
Kripto para siteleri.
PTT adresleri.
Sahte HGS yükleme adresleri.
Pandemi destek adresleri.
Online fatura ödeme
Kamu kurumlarına ait sahte web siteleri.
İnternet servis sağlayıcı adresleri.
E-Devlet adresleri.
Sosyal medya adresleri.
Sosyal medya takipçi artırma siteleri.
Sahte blog adresleri.
Bulut depolama adresleri.
Çekiliş ve indirim kuponu adresleri.
Turizm acente siteleri.
Sigorta acentesi siteleri.
Araç kiralama siteleri.
E-ticaret siteleri.
Bağış siteleri.
7.750 UZMAN SİBER SAHAYI KORUYOR
Bakan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) koordinasyonunda mart itibarıyla görev yapan 14 adet sektörel Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) ve 2 bin 268 adet Kurumsal SOME ile buralarda görev yapan 7 bin 750 siber güvenlik uzmanı ülkemizin siber sahasını koruyor" diye konuştu.