O ülke, siber zorbalığa yönelik cezaları sıkılaştırıyor! 1 yıl hapisle cezalandıracak...

Bu yılın başlarında siber zorbalığa yönelik cezaları sıkılaştırmak için bir yasa tasarısı hazırlayan Japonya, onaylanan yasayı kısa bir süre önce yürürlüğe soktu. Yasanın, siber zorbalığı 1 yıl hapis cezası ve 2 bin 200 dolara varan para cezalarıyla cezalandırdığı ifade edildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Japonya, bu yılın başlarında siber zorbalığa yönelik cezaları sıkılaştırmak için bir yasa tasarısı hazırlamıştı. Siber zorbalığa daha ciddi bir suç statüsü kazandıran yasa, onaylanarak kısa bir süre önce yürürlüğe girdi. Çevrim içi platformlarda hakaret etmekle yargılanan kullanıcıların, artık 1 yıl hapis cezası ve 2 bin 200 dolara varan para cezası riskiyle karşı karşıya kalacağı ifade edildi. Yeni yasa yürürlüğe girmeden önce Japonya, siber zorbalığı 30 güne varan hapis cezası ve maksimum 73 dolar para cezasıyla cezalandırıyordu.

Aksam.com.tr'nin Beebom'dan aktardığı habere göre; yetkililer, Japon hükumetinin yeni yasanın etkisini analiz etmek ve gerekirse mevzuatı revize etmek için yasayı 3 yıl boyunca değerlendireceğine işaret etti. Yasa, ilk önerildiğinde ciddi bir eleştiriyle karşı karşıya kalmıştı. Japonya'daki birçok internet kullanıcısı, yasanın ifade özgürlüğünü engelleyebileceğinden endişeli olduğunu dile getirmişti. Bu nedenle Japon hükumeti, 3 yıllık bir değerlendirmeye alınması koşuluyla yasa tasarısını onaylamıştı.

JAPON PROFESYONEL GÜREŞÇİ, SİBER ZORBALIK NEDENİYLE İNTİHAR ETMİŞTİ

Öte yandan; Japonya'da Netflix'in sevilen "Terrace House" isimli 'reality' programının yıldızı olan profesyonel güreşçi Hana Kimura, 2020'de intihar etmişti. Kimura'nın, çevrim içi taciz kurbanı olduğu biliniyordu. Bunun üzerine hükumet, siber zorbalıkla mücadele yasalarına ilişkin çalışmalarını hızlandırmıştı.

Japonya Adalet Bakanı Yoshihisa Furukawa; konuya ilişkin açıklamasında yeni yasanın, siber zorbalığın ciddi şekilde ele alınması gereken bir suç olduğunu ve caydırıcı cezalar getirilmesi gerektiğini kanıtladığına işaret etti. Bakan ayrıca, yasanın Japonya'da ifade özgürlüğünü kısıtlamayacağını da taahhüt etti.