Nusrat 1915 geliyor

100 yıl sonra dönüyor. Türkiye'nin Deniz Kuvvetleri'nde en fazla dışa bağımlı olduğu ‘mayın avlama sonarı' yüzünü gösterdi. Yerli ve milli sistem, Çanakkale Savaşı'nın kaderini değiştiren Nusrat 1915 adıyla mayın avına çıkacak.

Türkiye'nin yerli ve milli ilk mayın avlama sonarı Nusrat 1915, 100 yılın ardından tekrar mayın avına çıkacak. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in IDEF 2021 Fuarı'nda standını açarak duyurduğu Nusrat 1915 'Deniz Kuvvetleri'nin sualtı sonar sistemlerindeki dışa bağımlılığı sona erdirecek.

Çanakkale Savaşı'nın kaderini değiştiren Nusrat 1915'in ismini alan Nusrat Mayın Avlanma Sonarı, Armelsan tarafından hayata geçirildi. Armelsan Genel Müdürü Can Emre Bakım, Türkiye'nin 'mayın avlama sonarları' konusunda dışa bağımlı olduğunu belirterek o yüzden 2019'da kolları sıvadıklarını söyledi.

HEDEF İHRACAT

Şu an envanterde bulunan Engin ve Aydın sınıfı mayın avlama gemilerinde yabancı menşeli sistemlerin kullanıldığını anlatan Can Emre Bakım, Nusrat 1915'in yüzde 85'in üzerinde bir yerlilik oranı olduğunu söyledi. Bakım hedeflerinin insansız bir platforma Nusrat 1915'i monte ederek ihracat yapmak olduğunu da söyledi.

ÇANAKKALE SAVAŞI'NIN KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ

Nusrat Mayın Avlanma Sonarı'na adını veren Nusrat Mayın Gemisi 1911 yılında Almanya'da imal edildikten sonra 1914 yılında Osmanlı Devleti tarafından satın alındı. Nusrat'ın döşediği mayınlar 18 Mart 1915'te Çanakkale Zaferi'nin kaderini değiştirmiş, ona dünyanın en ünlü mayın gemisi unvanını kazandırmıştı. Nusrat 1915 halen Tarsus'ta bir parkta sergileniyor.

YERLİ KALAŞNİKOF ASİ 21'E 3 ÜLKEDEN SİPARİŞ

Birçok ülkeye silah ve mermi satan Özyurt Silah Sanayi'nin ürettiği yerli Kalaşnikof Asi 21 piyade tüfeği IDEF'te ilk kez sergilendi. Özyurt Silah Sanayi Kurucu Başkanı Serdar Özyurt, 3 ülkeden sipariş aldıklarını söyledi. Fuardaki ilgiden memnun olduklarını belirten Özyurt, "Azerbaycan, Amerika ve Afrika ülkelerinden sipariş aldık, fuar bittikten sonra fabrikamızda anlaşma yapacağız. Silahları Türkiye'nin ardından da müttefik ülkelerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak ürettik. Aslında firmamız 10 yıllık, silah üretmek için fabrikayı 1 yıl önce kurduk. Amerika, Azerbaycan, Asya ve Afrika ülkelerine mermi tedarik ediyorduk. 1 yıl içerisinde 4 silah ürettik" dedi. Özyurt, "Asi 21'in etkili menzili 600-650 metre. 4 kilograma yakın ama 3'e düşürmeyi planlıyoruz. 15 gün içerisinde seri üretime geçiyoruz" diye konuştu.

ASELSAN'IN YERLİ ANTENİ TEST EDİLİYOR

Türk Telekom ve ASELSAN'ın yerli ve milli teknolojiler geliştirme vizyonu kapsamında işbirliğiyle ASELSAN'ın ürettiği antenin Türk Telekom şebekesinde test edilmesine başlandı. Türk Telekom CEO'su Ümit Önal "Türk Telekom olarak yerli baz istasyonu antenlerinin ürünleştirilmesi konusunda ASELSAN ile çalışmalara devam ediyoruz" dedi. ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün ise "Yüksek teknolojilerimiz ile yeni tip yerli ve milli antenler geliştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz" dedi.

ASKERİ DENİZCİLİKTE İHRACATA DEVAM

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM), Pakistan'da Agosta sınıfı denizaltıların modernizasyonunu üçüncü gemi ile sürdürürken, Ukrayna için de korvet inşa ediliyor. STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz "Korvet inşasını da içeren sözleşmeyi Ukrayna tarafıyla imzaladık. Gemimizin inşası başladı. Pakistan'da Agosta sınıfı denizaltıların modernizasyonunda birinci gemi teslim edildi, üçüncü geminin modernizasyon faaliyetleri başladı" dedi.

TÜRK ŞİRKET HİNTLİLERLE DÜNYAYA İHA SATACAK

Mini İHA'lar üreten Zyrone Dynamics şirketinin yüzde 30'u 3,5 milyon değerleme ile Hintli DCM Shriram Industries tarafından satın alındı. Bu ortaklık sayesinde Zyrone Dynamics'in ürettiği sivil amaçlı araçların öncelikle Hindistan, Uzak Asya pazarına girmesi, sonrasında Avrupa Birliği, İngiltere ve Avustralya gibi ülkelere açılım hedefleniyor.

IDEF VİTRİNİNDEN

İHA'LAR GÖZDE VE GÖKÇE İLE HEDEFİ YOK EDECEK

TÜBİTAK SAGE, İHA'larda kullanılmak üzere geliştirdiği Gözde ve Gökçe isimli güdüm kitlerini tanıttı. TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş, Gözde'nin aynı zamanda hareketli hedeflere ulaşabilecek lazer arayıcı başlıklı bir versiyonunu çıkardıklarını bildirdi. Okumuş, "Gözde bu yıl, Gökçe de 2022'de tamamlanacak" dedi.

ELEKTRİKLİ İNSANSIZ KARA ARACI

IDEF'te yerli elektrikli insansız kara aracı Alkar R8'un lansmanı yapıldı. Alpera Savunma Sistemleri Kurucusu Deniz Özbarlı "Büyük bir ihtimalle TSK'nın taleplerine göre veya kolluk kuvvetlerinin taleplerine göre yapılacak değişikliklerle birlikte 2022 yılı içerisinde seri üretime geçmesi planlanıyor" dedi. Araçta yerlilik oranının 80'in üzerinde olduğunu belirten Özbarlı "Elektrikli ve insansız kara aracı Alkar R8, 8 tekerlekli, kendi içerisinde mesafeyi artıracak dizel jeneratöre sahip bir araç" dedi.

YERLİ UÇAKSAVARDA İLK İHRACAT

IDEF'te Canik markasıyla ürünlerini sergileyen Samsun Yurt Savunma (SYS) geliştirdiği yerli ve milli uçaksavarını ilk kez sergiledi. Genel Müdür C. Utku Aral, seri üretime geçtiklerini hatta ilk teslimatı Kuveyt'e yaptıklarını söyledi. Aral "Irak, Kuveyt, Nijerya gibi ülkelerden bin 200'e yakın adet sipariş aldık" dedi.

Fuarda Sarsılmaz'ın standında sergilenen tabancalar büyük ilgi görüyor.

IDEF'TE ANLAŞMA TRAFİĞİ YOĞUN

IDEF'te önceki gün çeşitli kurum ve şirketler arasında 10'a yakın anlaşma imzalanırken yoğun trafik dün de sürdü. Katmerciler ile HAVELSAN arasında, STM Savunma ile Nurol Makina arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşma ile Nurol Makina tarafından üretilen zırhlı araçlara, STM'nin geliştirdiği ürünlerin entegrasyonu sağlanacak ve tecrübe paylaşımı yapılacak. TÜBİTAK ise çok sayıda işbirliği anlaşmalarına imza attı. İmza atılan kurumlar arasında Asis, Aspilsan, TRTEST, Aselsan ve TUSAŞ da yer aldı.

Aselsan ile Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ (ASFAT) arasında da Açık Deniz Karakol Gemisi ile ilgili 40.3 milyon euroluk sözleşme imzalandı. Aselsan ayrıca Karel ile de anlaşma yaptı.

Fuar sırasında ayrıca Türkiye ile Ekvator Ginesi arasında da işbirliği anlaşmasına imza atıldı.