Neptün ve Uranüs'te gökten elmas yağıyor

Daha önce teorik olarak varlığı bilinen Neptün ve Uranüs'te elmas yağmuru olabileceği, uluslararası çapta bir araştırma ekibi tarafından laboratuvar ortamında canlandırdı ve ilk kez elmas kristallerinden oluşan yağışların gerçek olabileceği kanıtlanmış oldu.

Stanford Doğrusal Hızlandırıcı Merkezi'ndeki (SLAC) bilim insanları tarafından bu hafta yapılan bir çalışma, Güneş Sistemi içindeki buz ve gaz devi gezegenlerin derinliklerindeki hava koşullarını oluşturarak küçük elmas tanelerinin şekillenmelerini izlendi.

Elde edilen sonuç söyle; Olağanüstü derecede şiddetli gaz ve şimşek fırtınaları, gezegenlerdeki metan gazını karbona dönüştürüyor. Madde, yağış sırasında katılaşarak önce grafit (saf yumuşak karbon) parçalarına daha sonra da elmasa dönüşüyor.

 
Jüpiter ve Satürn’de de aynı hava koşulları necut olduğundan o gezegenlerde de elmas yağmurları olduğu biliniyor ancak elmas taneleri bu iki gaz devinde katılaşamıyor. Uranüs ve Neptün ise soğuk bir merkeze sahip olduğundan elmaslar sonsuza kadar orada kalıp milyonlarca karat ağırlıklara ulaşabiliyor.

Bilim insanları, yeni bir araştırma sonucu Uranüs ve Neptün gezegenleri üzerinde elmas yağmuru olabileceğini deneysel olarak kanıtladı.

Elmas gezegen ?55 Cancri e

Bir de elmas yağmuru olan değil tamamen elmastan oluşmuş ve dünyanın beş katı büyüklüğünde bit ötegezegenimiz var.
 
Bilim insanları, bir Nötron yıldızının yörüngesinde bulunan çok büyük bir elmas gezegen olduğunu belirtiyorlar.
 
Teori şöyle: Nötron yıldızının etrafında bulunması (nötron yıldızları titreşen yıldız türü) o gezegenin aşırı bir basınca sahip olmasını sağlıyor. Bu aşırı basınç ise karbon elementini kristalleştirerek elmas haline dönüşmesini sağlıyor.
55 Cancri e, Dünyadan yaklaşık 4 bin ışık yılı uzaklıkta, yani bu zamana kadar insan yapımı en uzağa giden Voyagar 1 uydusunun hızıyla gitmeye çalışırsak ortalama 80 milyon yıl sonra orada olabiliriz. Kaynak: Gökhan ERTAŞ / STAR