Nefret söylemine geçit veren Meta'dan geri adım: “Toleransımız yok”

Halihazırda devam eden Ukrayna işgali nedeniyle Rus işgalcilere yönelik nefret söylemine kısa bir süreliğine izin vereceğini açıklayan Meta, gelen tepkiler üzerine geri adım attı. Meta Küresel İlişkiler Başkanı Nick Clegg, konuya ilişkin açıklamasında ''Meta, Rusofobiye karşı duruyor'' dedi.

Aksam.com.tr

Doğa Yurduneri

Facebook ve Instagram'ın çatı şirketi Meta, bir süre önce kendi bünyesindeki sosyal medya platformlarında halihazırda devam eden Ukrayna işgali nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus askerleri ve işgalcilere yönelik nefret söylemlerine geçici olarak izin vereceğini açıklamıştı. Söz konusu istisnanın yalnızca Ukrayna, Rusya, Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya, Slovakya, Macaristan ve Romanya'daki Facebook ve Instagram kullanıcıları için geçerli olduğuna işaret edilmişti.

Konuya ilişkin açıklama yapan Meta sözcüsü Andy Stone, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin bir sonucu olarak, 'Rus işgalcilere ölüm' gibi şiddet içeren konuşmalar ve normalde kurallarımızı ihlal edecek siyasi ifade biçimlerine geçici olarak izin verdik" ifadelerini kullanmıştı. Rus sivillere yönelik şiddet çağrılarına izin verilmeyeceğinin de altı çizilmişti. Fakat bu hamle, Rus halkına yönelik nefreti beslediği ve duyulan öfkenin ırkçılığa evirilmesine neden olacağı için dünya genelinde tepkiyle karşılanmıştı. Nefret söyleminin serbest bırakılması sonrası, Rusya da ülke genelinde Instagram'a erişimi engellemişti.

Yaşanan gelişmeler sonrası; Meta, konuya yönelik geri adım attığı yeni bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, Meta'nın hem Ruslara hem de bir devlet başkanının öldürülmesine yönelik nefret söylemini asla desteklemediği dile getirildi. Şirketin ayrıca, konuya açıklık getirmek için topluluk kılavuzlarını güncelleyeceği belirtildi.

META KÜRESEL İLİŞKİLER BAŞKANI: "TOLERANSIMIZ YOK"

Diğer yandan; konuyla ilgili açıklama yapan Meta Küresel İlişkiler Başkanı Nick Clegg, Meta'nın Rusofobiye karşı durduğuna işaret etti. Clegg ayrıca, "Platformlarımızda Ruslara yönelik soykırım, etnik temizlik veya herhangi bir ayrımcılık, taciz ve şiddet çağrısına toleransımız yok" ifadelerini kullandı.