NASA'nın Curiosity Mars keşif aracı, kızıl gezegenin yeni bir panoramik manzarasını paylaştı

NASA Jet İtki Laboratuvarı, Mars'taki Gale Krateri'nin içinden yeni bir panoramik görüntü paylaştı. Manzaranın, Curiosity Mars keşif aracı tarafından kayda alındığı belirtildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

NASA Jet İtki Laboratuvarı, Mars'taki Gale Krateri'nin içinden Curiosity Mars keşif aracı tarafından kayda alınan yeni bir panoramik görüntü paylaştı. Keşif aracının Mars'taki dokuzuncu yılını kutlamak amacıyla paylaşılan video; aracın nerede olduğunu, ne noktaya ilerlediğini ve son 10 yılda nelerin öğrenildiğini ortaya koydu.

Aksam.com.tr'nin Engadget'tan aktardığı habere göre; videoda, havada toz olmayan açık bir kış gününde izleyenlerin yaklaşık 33 kilometre uzağı görebilecekleri bir görüntü paylaşıldı. Panorama ayrıca, Curiosity'nin Sharp Dağı'nın yanındaki yolculuğunu ve büyük bir Mars kumu katmanından kaçmak için kat etmesi gereken dolambaçlı yolu da gözler önüne serdi.

Keşif aracı yukarı doğru ilerlerken kayaların bileşiminin kil bakımından zengin bir zeminden sülfürle dolu bir zemine dönüştüğü görüldü. Gale Krateri'nin esasen eski bir göl olduğu da biliniyordu. Proje araştırmacıları, paylaşılan görüntülerin Mars'ın nasıl ve ne kadar sürede bir kurak çöl gezegeni haline geldiğini anlamalarına yardımcı olacağına işaret etti.