NASA ve Roscosmos anlaşma imzaladı! Uçuşları entegre edecek...

NASA ve Roscosmos, Uluslararası Uzay İstasyonu'na yapılacak uçuşları entegre etmek için yeni bir anlaşma imzaladı. NASA ve Roscosmos arasındaki anlaşma kapsamında yapılacak ilk entegre uçuşların, bu yılın Eylül ayında gerçekleştirileceği ifade edildi.

Aksam.com.tr

Doğa Yurduneri

NASA ve Roscosmos (Rusya Federal Uzay Ajansı), Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) yapılacak uçuşları entegre etmek için yeni bir anlaşma imzaladıklarını duyurdu. Anlaşma kapsamında; ABD'li astronotların Rusya'nın Soyuz uzay aracına binmesi karşılığında, Rus kozmonotların ABD yapımı uzay araçlarında uçmalarına izin verildi. NASA astronotları ve Roscosmos kozmonotları, daha önce de ABD'nin uzay mekiğinde ve Rusya'nın Soyuz uzay aracında birlikte görev almıştı.

Anlaşmaya ilişkin yapılan resmi açıklamada, "Anlaşma, Rusya ve ABD'nin çıkarınadır ve ISS programında iş birliğinin gelişmesine katkı sağlayacaktır" ifadeleri kullanıldı. Barışçıl amaçlarla imzalanan anlaşmanın uzayın keşfini kolaylaştıracağı da vurgulandı.

NASA VE ROSCOSMOS ARASINDAKİ ANLAŞMA İLE YAPILACAK UÇUŞLAR, EYLÜL AYINDA BAŞLAYACAK

Öte yandan; anlaşma kapsamında yapılacak entegre uçuşlar, bu yılın Eylül ayında başlayacak. İlk görev çerçevesinde; ABD'li astronot Frank Rubio, iki Rus kozmonot Sergey Prokopyev ve Dmitry Petelin ile birlikte Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden ISS'e fırlatılacak. Buna karşılık; Roscosmos kozmonotu Anna Kikina, iki ABD'li ve bir Japon astronot ile birlikte NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden SpaceX'in Crew Dragon kapsülünde yörüngeye gönderilecek.