NASA, uzay istasyonuna artırılmış gerçeklik aygıtı yolladı

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) Dünya ve istasyon arasındaki iletişim gecikmesi problemini çözebilmek adına artırılmış gerçeklik aygıtı yolladı. T2 Artırılmış Gerçeklik (T2AR) isimli aygıtın, astronotların istasyonda ihtiyaç duyulan bakım ve onarım işlemlerini Dünya ile iletişim kurmadan yapabilmesini mümkün kıldığı kaydedildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) artırılmış gerçeklik aygıtı yolladığını duyurdu. Dünya ve istasyon arasındaki iletişim gecikmesi problemini çözmeyi hedefleyen aygıtın, astronotların istasyonda ihtiyaç duyulan bakım ve onarım işlemlerini Houston'daki görev kontrol merkezinin yardımı olmadan yapabilmesini mümkün kıldığı belirtildi. Dünyaca ünlü uzay ajansı ayrıca, T2 Artırılmış Gerçeklik (T2AR) teknolojisinin Microsoft'un HoloLens artırılmış gerçeklik gözlükleri ve yazılımından faydalandığına işaret etti.

Aksam.com.tr'nin Republic World'den aktardığı haber göre; T2AR teknolojisi, astronotlara nereye bakmaları gerektiğini gösterebiliyor ve bakım ve onarım işlemleriyle ilgili talimatları görüntüleyebiliyor. Artırılmış gerçeklik aygıtı ayrıca, işlem adımları arasında ilerleyebilmek adına astronotların sözlü talimatlarını takip edebiliyor.

T2AR, İSTASYONDA İLK KEZ NİSAN AYINDA TEST EDİLDİ

Diğer yandan; söz konusu teknoloji, ilk kez Nisan ayında uzay istasyonunda Japon astronot Soichi Noguchi tarafından test edildi. Noguchi, geliştirilen artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanarak istasyondaki bir koşu bandını tamir etti. Test sırasında ekipman, Noguchi'nin onarım işlemi sırasında iki eliyle birden çalışmasını mümkün hale getirdi. Daha önce astronotlar, talimatları PDF'ten okudukları bir cihazı tutabilmek adına adımları takip ederken tek ellerini kullanabiliyordu.