NASA, uzay giysisi geliştirmeleri için o iki şirketi seçti! 2025'e kadar hazır olacak...

NASA, Artemis I görevi kapsamında Ay'a gidecek olan astronotlara uzay giysisi geliştirmeleri için Axiom Space ve Collins Aerospace'i seçti. NASA tarafından seçilen şirketlerin, yeni nesil uzay giysilerini 2025 yılına kadar hazır hale getireceği ifade edildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

NASA, astronotlara uzay giysisi geliştirmeleri için Axiom Space ve Collins Aerospace'i seçtiğini duyurdu. Yeni nesil uzay giysilerinin, Artemis I görevi kapsamında Ay'a gidecek olan ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) uzay yürüyüşü yapan astronotlar tarafından kullanılacağı ifade edildi. NASA, yeni uzay giysilerine ilişkin teknik standartlar ve güvenlik standartlarını da belirledi. Fakat tasarım, geliştirme, nitelik, sertifikalandırma ve gerekli destek ekipmanlarına ilişkin unsurların, Axiom Space ve Collins Aerospace'in inisiyatifinde olduğu kaydedildi.

Aksam.com.tr'nin Engadget'tan aktardığı habere göre; yeni uzay giysilerinin, önce uzay istasyonunda veya uzay ortamını simüle eden bir ortamda test edilmesi gerekecek. NASA, testlerin ardından giysilerin 2025 yılına kadar hazır hale getirilmesini talep edecek.

NASA ASTRONOTLARI, HALA 45 YIL ÖNCE TASARLANAN UZAY GİYSİLERİNİ KULLANIYOR

Paylaşılan diğer bilgilere göre; dünyaca ünlü uzay ajansı, sık sık görevlere ilişkin ekipmanların geliştirilmesi için özel şirketlerden destek alıyor. Elon Musk liderliğindeki SpaceX'in de Ay'a iniş aracını geliştiriyor olduğu biliniyor. Güncel olarak astronotlar, yaklaşık 45 yıl önce geliştirilen uzay giysilerini kullanıyor.

Öte yandan NASA; 2021 yılının Ağustos ayında hazırladığı bir raporda, yeni nesil uzay kıyafeti geliştirme projesinin 2024 yılı hedefine ulaşamayacağını ve yeni uzay giysisi için yaklaşık 420 milyon dolar harcadığını duyurmuştu.