Aksam.com.tr
Çeviri: Doğa Yurduneri
Mars keşif aracı Perseverance, tam teşekküllü bir araç olsa da kızıl gezegenden kendi başına kaya, tortu veya atmosferik numuneleri getiremiyor. NASA ise bu numunelerin Dünya'ya geri getirilmesi için roket inşa etmek üzere ABD merkezli havacılık şirketi Lockheed Martin'i seçtiğini duyurdu. İnşa edilecek olan roketin, başka bir gezegenden fırlatılacak olan ilk roket olacağı ifade edildi.
Aksam.com.tr'nin Engadget'tan aktardığı habere göre; 'Mars Ascent Vehicle (MAV)' olarak adlandırılacak olan hava aracı, küçük ve hafif bir roket olacak. NASA yöneticisi Bill Nelson'a göre roket, ilk astronotların Mars'a gönderilmesine yardımcı olmaya yönelik atılan önemli adımlardan birini oluşturacak. Tasarlanacak ayrı bir iniş aracı ise 'MAV'ı kızıl gezegenin yüzeyine taşıyacak. İniş, Perseverance'ın 2021 yılının Şubat ayında iniş yaptığı Jezero Krateri veya yakınına gerçekleştirilecek.
İniş aracı, roket için bir fırlatma platformu görevi görecek. Roket, Mars yörüngesine girdikten sonra roketi yakalamak için NASA tarafından geliştirilen bir yük ile donatılan ve Avrupa Uzay Ajansı'nın geliştirdiği bir uydu kullanılacak. Dünyaca ünlü uzay ajansı, kızıl gezegenden toplanan numuneleri 2030 yılının ortalarına kadar Dünya'ya geri getirmeyi hedefleyecek.
Paylaşılan diğer bilgilere göre; numuneler, Dünya'ya geldikten sonra uzaya taşınamayacak kadar karmaşık olan son teknoloji araçlarla incelenecek. Lockheed Martin, NASA'ya roket için birden fazla test birimi ve uçuş ünitesi teslim edecek. Ajans ve şirket arasında yapılan 194 milyon dolarlık sözleşme; Lockheed Martin'in roket sistemini tasarlamak, geliştirmek, test etmek, değerlendirmek, yer destek ekipmanlarını tasarlamak ve geliştirmek için yaptığı çalışmaları kapsayacak.
Diğer yandan tasarlanan roketin; Mars atmosferine dayanıklı olması, belirli uzay araçları ile uyumlu olması ve iniş aracının içine sığacak kadar küçük olması gerekiyor. İniş aracının, roketle birlikte 2026'dan sonra uzaya fırlatılması planlanıyor.