Mimar Kerem Büyük: Yapay zeka ile binalar daha güvenli hale getirilebilir

Gelişen teknoloji ve var olan yapay zeka teknolojisi her sektörü etkilediği gibi mimarlık sektörünü de etkilemeye başladı. Yapay zeka ile birlikte yapıların güvenliğinin artacağını belirten mimar kerem Büyük, bu konu hakkında açıklamalarda bulundu

Mimarlık sektöründe yapay zekanın var olması birtakım kişilerin işlerinin kaybetmesine sebebiyet vermesiyle korku yarattığını belirten mimar Kerem Büyük, "Yapay zeka, mimarlık sektörünü dönüştürerek tasarım süreçlerini hızlandırmakta, enerji verimliliği sağlamakta ve kişiselleştirilmiş tasarımlar yaratmaktadır. Ayrıca, AI destekli 3D modelleme ve sanal gerçeklikle, geleceğin akıllı şehirlerini inşa ederken yapı analizinde devrim yaparak riskleri azaltmaktadır. Bu sebeple de birtakım kişiler işlerini kaybedecekleri korkusu ile yapay zekaya mesafeli bakıyor. Fakat bu durum tam aksine yeni meslek gruplarını ortaya çıkaracaktır." dedi.

"Yapay zeka ile bina güvenliği çok kolay"

Nasıl ki normal kamera sisteminin kullanılması ile birlikte birtakım güvenlik sorunları çözülmüşse yapay zeka ile de birlikte bu güvenlik sorununun çok daha kolay bir şekilde çözüleceğine inandığını belirten mimar Büyük, "Yapılacak binanın işlevi ne olursa olsun; işletme, ofis, kampüs ya da ev gibi yapılarda güvenlik sorunları, yapay zeka ile büyük bir oranda düşürülebilir. Yapay zeka ile yapıya entegre edilmiş güvenlik sistemleri, bina sahiplerine şüpheli durumlarda uyarılar gönderebilir ya da kullanıcıya ait anahtar, kart veya kod ile birlikte sadece bina sahibinin erişimine izin veren alanlar oluşturabilir." dedi.

"Bina verimliliği arttırılabilir"

Büyük, "Teknolojinin gelişmesi ile hayatımıza giren yapay zeka, yapılacak yeni binaların verimliliğini arttırabilir. Örneğin, akıllı aydınlatma ya da akıllı yağmur suyu yönetim sistemleri gibi çözümler hem sürdürülebilirlik anlamında hem de kişilerin hayatlarını kolaylaştırmada önemli bir yer alacaktır." dedi.

Yapay zeka, sürdürülebilirliği destekliyor

Büyük, "Yapay zeka, sanal gerçeklik, 3D baskı ve dijital fabrikasyon gibi teknolojiler, tasarım sürecini ve yapı üretimini önemli ölçüde değiştirecektir. Ayrıca, sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği konularındaki gelişmeler, mimarların daha çevre dostu ve yenilikçi projeler geliştirmelerini sağlayacaktır. Gelecekte bu meslekte, şehirlerin hızla büyümesi ve nüfus artışı nedeniyle, daha fazla odak noktasının sürdürülebilir kentsel planlama ve sosyal konut projelerine kayacağını bekliyorum. Ayrıca, dijital teknolojilerin ve veri analitiğinin daha fazla entegrasyonu sayesinde, mimarların daha bilgilendirilmiş tasarım kararları alabileceğini düşünüyorum." dedi.