Milyarderlerin son takıntısı 'kişisel' denizaltılar

Denizaltılar, hâlâ donanmaların gücünü belirleyen en önemli unsurlardan biri... Son zamanlarda ise, zenginlerin en yeni hobisi. Denizaltılara zenginlerin ilgisi arttıkça ve teknoloji geliştikçe buradaki rekabet de giderek kızışıyor.

1

SELİM KARAHAN

İnsanoğlu günümüzde Mars'a koloni kurma hazırlığı yaparken kendi dünyasındaki denizlerin önemli bir kısmını tüm teknolojik gelişmelere rağmen hâlâ tam olarak keşfetmedi. ABD Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) verilerine göre okyanusların kütle olarak yüzde 95'i halen insanlar tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Bu keşiflerde en önemli rolü oynayan denizaltıların ilk olarak 16. yüzyılda inşa edildiği kabul edilse de modern anlamda aklımıza gelen ilk deniz altılar 1. Dünya Savaşı'nda ortaya çıktı. Bu teknoloji o tarihten sonraki tüm savaşların seyrini değiştirdi.  

Tesla teknolojisiyle

Denizaltılar son zamanlarda ise ultra zenginlerin yeni hobisi haline geldi. 2 ya da 3 kişilik denizaltılara zenginlerin ilgisi arttıkça ve teknoloji geliştikçe bu alandaki rekabet de giderek kızışıyor. Milyonlarca dolar ödeyerek satın aldıkları kişisel denizaltılarıyla turlamayı seven Virgin şirketlerinin sahibi Richard Branson ve Red Bull Kurucusu Dietrich Mateschitz bu akımın en bilinen temsilcileri arasında yer alıyor. Tesla ve SpaceX gibi geleceğe yönelik teknolojiler üreten şirketlerin kurucusu milyarder mucit Elon Musk ise kendi denizaltısını inşa ediyor. Musk 1977'de vizyona giren James Bond: Beni Seven Casus filminde Bond'un Lotus Esprit'ini bir müzayede sonucu 960 bin dolara satın aldı. Musk aracın denizaltına dönüşmesi için Tesla teknolojisini kullanacağını açıkladı. Bu imkanlara sahip olmayan milyarderler ise 'hazır' denizaltıları kullanıyor. 

Araba kullanmaktan daha kolay!

Kişisel denizaltılar arasında en çok tercih edilen modellerden birisi DeepFlight Dragon. Tercih edilmesinin nedeni ise kolay kullanımı. Üretici firma bir joystick ile idare edilen aracı kullanmanın araba kullanmaktan daha kolay olduğunu iddia ediyor. Kullanılan malzemeleri sayesinde herhangi bir nedenden dolayı motorları durursa suyun kaldırma kuvvetiyle yüzeye çıkıyor. 1800 kilo ağırlığındaki ve 5 metre uzunluğundaki bu denizaltı 1.5 milyon dolara satılıyor.

2 milyon $'a hem suda hem karada

Eğer hem karada hem de suda giden bir araç istiyorsanız Hammacher Schlemmer firmasının ürettiği 'The Submarine Sports Car' tam size göre. Karada spor araba olan araç denizde 50 knot yani deniz otobüsünün yaklaşık 2 kat hızında gidiyor. Araç su altında gidebiliyor ancak önce dalgıç kıyafeti ve tüpü giymeniz gerekiyor. Fiyatı ise 2 milyon dolar.

İşte en ucuzu!

Kişisel denizaltılar daha çok milyarderlerin hobisi olsa da teknolojinin gelişmesiyle ucuz modeller de çıkmaya başladı. Köpekbalığı şeklindeki Seabreacher'ı 80 bin dolara satın alabiliyorsunuz. 265 beygirlik motora sahip Seabreacher sadece görüntü bakımından köpekbalığına benzemiyor. Bir köpekbalığı gibi belli bir yüksekliğe kadar suyun üzerine sıçrayabiliyor. Rakiplerinden ucuz olmasının nedeni ise 3 metre derine inebilmesi. 

100 metreye dalabiliyor

Bilim insanları tarafından kullanılan deniz araçlarının teknolojisine sahip ancak kullanımı kolay bir denizaltı arayanlar U-Boat firmasının C-Explorer 3 modelini tercih ediyor. C-Explorer, 100 metre derinliğe kadar inebiliyor. 360 derece görme imkanı veren denizaltının fiyatı ise 1.7 milyon dolar.