Milyar dolarlık girişimler... Teknolojide 6 yılda 100 bin yeni hedef

Türkiye'nin geleceğinin teknoloji girişimleriyle parlayacağını belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Hedefimiz; 2030 yılına kadar 100 bin teknogirişimi bu ülkeden çıkarmak” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, teknoloji girişimlerinin bütün sektörlerin dönüşümünü hızlandırıp, Türkiye'nin büyüme hikayesinin de lokomotifi olacağını söyledi. Bakan Kacır, İstanbul Pendik'teki Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Teknoloji Geliştirme Bölgesi Sağlık Teknokenti ile Sarıyer'deki Yıldız Teknopark Maslak Yerleşkesi'nin açılışını yaptı. Yıldız Teknopark'ta teknoloji girişimlerinin sunumlarını dinleyen Kacır, Türkiye teknoloji girişimciliği ekosisteminin, yıldan yıla güçlenerek yoluna devam ettiğine dikkati çekti.

UNICORN SAYISI ARTACAK

Türkiye'de 22 yıl önce teknopark sayısının sadece 2 iken bugün Türkiye'de 101 teknoparkın ve 10 binden fazla teknoloji girişiminin olduğunu anlatan Kacır şunları kaydetti: "Bunların arasında artık milyar dolar değeri aşan unicorn statüsüne kavuşmuş, bizim turcorn diye adlandırdığımız başarılı teknoloji girişimleri de var. Hedefimiz; 2030 yılına kadar 100 bin teknogirişimi bu ülkeden çıkarmak ve bunların en az 100'ünün milyar dolar değeri aşmasını sağlamak. Yıldız Teknik Üniversitesi teknoparkı gibi altyapılar bu yolculukta bizim en önemli kuvvet çarpanımız olacak. Burada hem üniversitede geliştirilen bilginin teknolojiye ve zamanla ticarileşmeye kazandırılması hem de aslında sanayi-üniversite işbirliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor."

LOKOMOTİF OLACAK

Önümüzdeki dönemde teknoloji girişimlerini desteklemeyi sürdüreceklerini anlatan Kacır, "Oyun teknolojileri geliştiren start-up'lardan sağlık teknolojileri geliştiren girişimlere kadar, yine sigortacılık ve afet teknolojileri alanında çalışan girişimlere kadar çok farklı başarı hikayelerini dinledim. Çok inovatif girişimlere şahitlik etme imkanı buldum" dedi. Bakan Kacır, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin geleceği teknoloji girişimleriyle parlayacak. Teknoloji girişimciliği bütün sektörlerin dönüşümünü hızlandırmakla kalmayacak, Türkiye'nin büyüme hikayesinin de lokomotifi olacak."

FARKLI ALANLARDA ADIMLAR

Son dönemde girişim sermayesi fonları alanında pek çok yeni adım attıklarını kaydeden Kacır, "Türkiye'de biz son dönemde Bölgesel Kalkınma Girişim Sermayesi Fonları, Teknoloji ve İnovasyon Fonu, Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Fonu gibi adımlarla hem doğrudan teknoloji girişimlerine hem de teknoloji girişimlerine yatırım yapan girişim sermayesi fonlarına, fonların fonu ve eş finansman mantığıyla yatırım yapmaya başladık. Bu sayede girişim sermayesi fon yatırımlarının ölçeğini önemli bir düzeye çıkardık" dedi.