Milli Uzay Programı nedir? Milli Uzay Programı hedefleri nelerdir?

Milli Uzay Programı tanıtımı bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen tanıtım toplantısı saat 19:00'da gerçekleşti. Öncelikler arasında uzay insanı yetiştirmenin yer aldığı Milli Uzay Programı nedir? Milli Uzay Programı hedefleri nelerdir?

Milli Uzay Programı tanıtımı dün düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılacağı tanıtım toplantısında Türkiye'nin uzay çalışmaları hakkında hedefleri tek tek anlatıldı. Programı yakından takip eden kişiler detaylara akşam saat 19:00 itibarıyla ulaştı. Milli Uzay Programı nedir? Milli Uzay Programı hedefleri nelerdir?

MİLLİ UZAY PROGRAMI NEDİR?

Türkiye'nin Milli Uzay Programı'nın tanıtımı, Cumhurbaşkanlığı Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde bugün saat 19.00'da yapıldı. İşte Milli Uzay Programı hedefleri:

Ay görevi: Cumhuriyet'in 100'ncü yılında uluslararası işbirliği ile yakın Dünya yörüngesinde ateşlenecek milli ve özgün hibrit roketle Ay'a sert iniş gerçekleştirilecek.

Yerli uydu: Yeni nesil uydu geliştirme alanında dünya ile rekabet edebilecek ticari bir marka ortaya çıkarılacak.

Bölgesel konumlama: Türkiye'ye ait bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirilecek.

Uzay limanı: Uzaya erişimi sağlamak amacıyla bir uzay limanı işletmesi kurulacak.

Uzay havası: Uzay havası veya meteorolojisi olarak tabir edilen alana yatırım yapılarak uzaydaki yetkinlik arttırılacak.

Uzay nesneleri: Türkiye, astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin yerden takibi konularında daha yetkin bir konuma getirilecek.

Uzay sanayisi: Uzay alanında sanayi kümelenmesi ile entegre çalışmalar yürütülecek.

Uzay teknolojileri geliştirme bölgesi: ODTÜ ile birlikte yerli ve yabancı yatırımcılarla ev sahipliği yapacak bir uzay teknoloji geliştirme bölgesi kurulacak.

Uzay farkındalığı: Uzay alanında etkin ve yetkin insan kaynağını geliştirmek amacıyla uzay farkındalığı oluşturulacak. Net olarak tanımlanmış alanlarda yüksek lisans ve doktora bursları verilecek. Ulusal, uluslararası yaz okulları, kurslar ve çalıştaylar organize edilecek.

Türk astronot: Bir Türk vatandaşı, bilim misyonluya uzaya gönderilecek. Cumhuriyet'in 100'ncü yılında uluslararası işbirliği ile yakın Dünya yörüngesinde ateşlenecek milli ve özgün hibrit roketle Ay'a sert iniş gerçekleştirilecek.

MİLLİ UZAY PROGRAMI TUA LOGOSU

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) 2018 yılında kurulmuş ve 2019 itibarıyla da resmi faaliyetlerine başlamıştı.

Milli Uzay Programı tanıtım toplantısında, TUA'nın logosu da ilk kez paylaşıldı.

Ajansın logosunun hikayesi ise şöyle:

"TUA logosu, bilinmeze, evrenin derinliklerine uzanan kesintisiz, kararlı bir hareketi simgeler. Bu hareketin karakteri Batı tipografisinin fonksiyonel okunaklılığından, Doğu'nun kadim kültürünün tek nefeste okunan kaligrafisine uzanır.

"Dev bir roketin gövdesinden küçük bir yaka rozetine kadar farklı ölçek ve uygulamalarda okunaklılığını, işaret özelliğini kaybetmemesi için tasarlanan harfler birbirine eklemlenirken ortaya çıkan resmin içindeki 'yıldız' imgesi gökyüzündeki al bayrağımızı temsil ediyor. İşte bu güzel logo, Türkiye'nin uzaydaki yeni başarılarının imzası olacak."