Milli Uzay Programı hızla ilerliyor... Yeni hedef 2026'da Ay'a iniş

Türk astronotun uzay yolculuğu başladı. Türkiye'nin yeni hedefi ise ‘Ay Proje'si. Ay'a inecek araçların geliştirilmesi sürüyor. İlk aşama 2026'da tamamlanarak Ay'a ilk uzay aracı gönderilecek.

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da içinde yer aldığı SpaceX'e ait uzay aracı, ABD Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden 19 Ocak'ta Türkiye saatiyle 00.49'da başarıyla fırlatıldı. Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) yolculuğunun yaklaşık 36 saat süreceğini belirten TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Nefes, TÜBİTAK Uzay olarak gururla yer aldıkları bir projenin önemli bir adımını tamamlamanın huzurunu yaşadıklarını söyledi. Nefes, Gezeravcı'nın uzayda yapacağı 13 deneyden 3'ünün TÜBİTAK'a ve MİYOKA isimli deneyin de TÜBİTAK Uzay'a ait olduğunu kaydetti.

Alper Gezeravcı'nın uzayda 14 gün boyunca yapacağı 13 deneyden 3'ü TÜBİTAK'a ve MİYOKA isimli deney de TÜBİTAK Uzay'a ait.

TÜBİTAK Uzay tarafından tasarlanarak geliştirilen uzay aracı, platform modülü ve itki modülü olmak üzere iki ayrı modülden oluşuyor.

ARAÇLAR GELİŞTİRİLECEK

İlk insanlı uzay misyonunun gerçekleştirilmesiyle Milli Uzay Programı'nın önemli projelerinden ve hedeflerinden birinin de tamamlanmış olacağını belirten Nefes, uzayla ilgili devam eden projelere de değinerek, Milli Uzay Programı'nda yer alan hedeflerden birisinin de Ay Misyonu olduğunu söyledi. TÜBİTAK Uzay olay olarak bu projenin yürütücülüğünü yaptıklarını vurgulayan Nefes, şunları dile getirdi: "İlk aşamayı 2026'da tamamlamayı ve Ay'a ilk uzay aracını göndermeyi planlıyoruz. Uzun soluklu bir proje, devamında gelen projelerde de Ay'da analiz yapılacak. Oraya iniş yapabilecek araçlar geliştirmeyi planlıyoruz. Şu anda onun tasarım aşamalarındayız. Ay Araştırma Programı'nda (AYAP) da sistem seviyesi tasarım aşamaları devam ediyor. Derin Uzay çalışmalarıyla ilgili daha kapsamlı faaliyetlerimiz de var. Bugüne kadarki geliştirdiğimiz gözlem ve haberleşme uydu projelerinde elde ettiğimiz bilgi ve tecrübeleri Ay Projesi'ne de taşıyoruz."

YERLİ UYDU 6 AY SONRA FIRLATILACAK

Yerli haberleşme ve gözlem uydularının yapımına da devam ettiklerini belirten Mehmet Nefes, "Geçmişimizde 5 gözlem uydusu geliştirdik, yenilerini geliştirmeye devam ediyoruz. Orada da son aşamaya geldik. 6 ay sonra Alper Gezeravcı'nın fırlatılmasının gerçekleştirildiği hava üssünde fırlatma gerçekleştirilecek" dedi.

DENEY SONUÇLARI ÇOK ÖNEMLİ

Uzayda deneyi yapılacak MİYOKA Projesi'nden sorumlu olan TÜBİTAK Uzay Baş Mühendisi Bülent Avenoğlu, "MİYOKA deneyinin amacı mikro yer çekimi ortamında kurşunsuz lehim araştırması. Ağır metaller ve kurşun, insan sağlığına zararlı olduğu için tüm alanlardan ve hayatımızdan çıkarılmaya çalışılıyor. Bu nedenle tüm elektronik bileşenlerde de artık kurşunsuz lehimlere geçiliyor" diye konuştu. Uzayın muhafazakar bir alan olduğu için bugüne kadarki projelerinde kurşunlu lehimleri ve bileşenleri kullanmaya devam ettiklerini belirten Avenoğlu, şunları kaydetti: "Deney sonuçları bizim için çok kritik. Hem gelecek projelerde kullanacağız hem de bu sonuçları makalelerle ISS ile paylaşacağız. Ülkemizde de dünyada da öncü kuruluşlardan biri olmak için çalışıyoruz."