Milli teknolojiler ulaşımı dönüştürüyor

ASELSAN, ulaşımda yerli şirketlerimizle işbirliği yapıyor.

Savunma sanayii dışında milli teknolojiler ulaşımda da yeni kapılar aralıyor. Geliştirdiği elektrikli çekiş sistemleri ve sahip olduğu patentleriyle dikkat çeken ASELSAN, ulaşımda yerli şirketlerimizle işbirliği yapıyor. "Geliştirdiğimiz elektrikli çekiş sistemiyle sadece otobüs değil, hafif elektrikli araçlardan otomobile, minibüsten trene, kamyondan iş makinelerine ve hatta askeri veya sivil su üstü/su altı gemilerine kadar tüm elektrikli araçları milli teknolojimizle donatma kabiliyeti kazanmış bulunmaktayız" açıklaması yapan ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik, "BMC ile birlikte yürüttüğümüz 12 metre elektrikli otobüs projesinde verdiğimiz 250 kilovatlık sabit mıknatıslı motor teknolojisinin mevcut elektrikli araçlarda kullanılan çözümlerden ileri seviyede" diye konuştu.

YERLİ ÇEKİŞ SİSTEMİ

Motor için ASELSAN mühendislerinin 4 yüksek lisans tezine ve 5 patente sahip olduğuna işaret eden Çelik, bunun yanında kontrol, sürüş ve batarya şarj ünite kontrol sistemlerinin de şirket bünyesinde özgün geliştirildiğini bildirdi. BMC ve ASELSAN arasında, Nisan 2022'de imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde başlatılan proje ile şehir içi toplu taşıma ihtiyacını karşılayabilecek BMC PROCITY EV aracına ASELSAN çekiş sistemi kazandırıldığını anlatan Çelik, "ASELSAN bu proje kapsamında geliştirdiği çekiş ve araç kontrol sistemleri bileşenleri ile savunma sanayisi tecrübesini otomotiv sektörüne aktarmış ve her türlü elektrikli araç için yerli çekiş sistemi sağlayıcısı olduğunu göstermiştir" dedi.

YENİ ŞEHİRLER SIRADA

TEMSA ile bir elektrikli otobüs geliştirdiklerini, Karsan ile Adalar'da kullanılmak üzere 60 minibüs üretimini sürdürdüklerini belirten Çelik, "Samsun'a verdik, Karabük'e verdik, Konya ile görüşüyoruz, aynı şekilde Gaziantep'in talebi var. Üretici olarak hem tedarik zincirindeki firmalarla çalışmalarımız devam ediyor" açıklaması yaptı.