Türk savunma sanayii karada, denizde, havada kendi üretimiyle dünyanın dikkatini çekiyor. Özellikle milli hava araçları, 2023'te ürün geliştirme ve ihracat anlamında başarılı bir yılı geride bıraktı. Türk Havacılık Uzay Sanayii'nin (TUSAŞ) ürünlerinin hem yurtiçi hem de yurtdışı kullanıcılarının envanterine girmesi ve operasyonel şartlarda aktif olarak kullanılması, uluslararası pazarda güçlü bir konum elde edilmesini sağladı. Milli muharip uçak KAAN'ın ilk taksisini gerçekleştirmesi, ATAK II, ANKA III ve HÜRJET'in başarıyla ilk uçuşunu gerçekleştirmesi küresel pazarda ses getirdi. HÜRKUŞ eğitim ve görev uçağı, T129 ATAK helikopteri, ANKA ve AKSUNGUR insansız hava sistemleri 2023 yılında ihraç edilerek, başarılarıyla şirketin adını global pazarda üst basamaklara taşıdı. Özgün ürünlerin yanı sıra modernizasyon kabiliyeti ve sunulan farklı eğitim programları da TUSAŞ'ın başarılarına katkı sağladı.
İHRACATTA % 56 ARTIŞ
Sivil taraftan uçak yapısalları parçalarının üretimleri ile beraber şirketin 2022 yılında 553 milyon 755 bin 313 dolar olan ihracatı, yüzde 56 artışla 864 milyon 684 bin 106 dolara çıktı. Şirket, 2022 yılından bu yana bakım çalışmalarıyla birlikte HÜRKUŞ, T129 ATAK, ANKA ve AKSUNGUR dahil 36 ürünü teslim etti ve yurtdışında kullanıma sundu.
SAVUNMADA 10 MİLYAR DOLARLIK İŞ
Türk savunma ve havacılık sanayii firmaları geçen yıl 10 milyar 240 milyon doları aşan tutarda sözleşme imzaladı. Sosyal medya platformunda açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, şunları kaydetti: "İnsansız hava araçları başta olmak üzere, helikopterler, kara araçları, deniz araçları, silah ve mühimmatlar, füze sistemleri, elektronik sistemler ve radar sistemleri üreten firmalarımız, 2023 yılında toplam değeri 10 milyar 240 milyon doları aşan sözleşmeler imzaladı. Bu yıl itibarıyla başlayacağımız teslimatlarımızla 2024 ve sonrası ihracat rakamlarımızı daha da yukarı taşıyarak yeni rekorları ülkemize kazandıracağız. Harp sahasında kendini kanıtlamış, yüksek teknoloji içeren güvenilir ürünlerimizi dost ve müttefik ülkelerle paylaşmaya devam edeceğiz."
HÜRKUŞ-2 İLK UÇUŞUNA HAZIRLANIYOR
Afrika ülkelerine 15 HÜRKUŞ-C ihraç eden TUSAŞ, HÜRKUŞ Programı'nda geliştirdiği kabiliyetlerle bir süredir HÜRKUŞ-2 Projesi de yürütüyor. Önemli iyileştirme faaliyetlerini içeren proje kapsamında HÜRKUŞ-2'nin ilk uçuşunu haziran ayında yapması bekleniyor. TUSAŞ, çok daha gelişmiş 15+40 toplam 55 adet HÜRKUŞ-2'yi ise Türk Hava Kuvvetleri 122'nci Temel Jet Uçuş Eğitim Filosu envanterine kazandıracak. Mevcut ve uzun vadeli yurtiçi ve yurtdışı ihtiyaçlar dikkate alındığında silahlı HÜRKUŞ'un çok yüksek satış rakamlarına ulaş
ASELSAN'DAN İHRACAT ATAĞI
ASELSAN tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yapılan açıklamada, şirket ile uluslararası müşterileri arasında, hava savunma ve haberleşme sistemleri ihracatına yönelik toplam bedeli 21 milyon 411 bin 200 dolar tutarında iki ayrı yurtdışı satış sözleşmesi imzalandığı bildirildi.