Microsoft, o teknolojiyi kullanmayı bırakıyor! Gizlilik ilkelerini ihlal ediyor…

Microsoft; bir kişinin yaşı, cinsiyeti ve ruh hali gibi kişisel özelliklerini tanımlamak için tasarlanan yüz tanıma teknolojilerinin kullanımını bırakacağını duyurdu. Söz konusu teknolojilerin çeşitli problemlere yol açtığını ifade eden Microsoft, bu tip yüz tanıma sistemlerinin gizlilik ilkelerini ihlal ettiğinin de altını çizdi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft; bir kişinin yaşı, cinsiyeti ve ruh hali gibi kişisel özelliklerini tanımlamak için tasarlanan yüz tanıma teknolojilerinin kullanımını bırakacağını duyurdu. Söz konusu teknolojilerin genelleme eğilimlerine yol açma, ayrımcılığa sebep olma ve stereotipleri pekiştirme gibi çeşitli problemlere neden olduğunu ifade eden Microsoft, bu tip yüz tanıma sistemlerinin gizlilik ilkelerini ihlal ettiğinin de altını çizdi.

Aksam.com.tr'nin The New York Times'dan aktardığı habere göre; şirketin yüz tanıma sistemleri, artık yeni müşterilerin kullanımına sunulmuyor. Microsoft, engelli bireyler için kullanma gibi özel bir onay alınmadıkça mevcut müşteriler için de söz konusu teknolojileri 30 Haziran 2023 tarihine kadar aşamalı olarak kullanımdan kaldırmayı planlıyor.

MICROSOFT, SORUMLU YAPAY ZEKA GELİŞTİRME HEDEFLERİNİ DE ORTAYA KOYDU

Öte yandan; Microsoft'un yapay zeka teknolojilerinden sorumlu bir çalışanı olan Natasha Crampton, konuya ilişkin açıklamasında yapay zeka sistemlerinin toplumsal önyargıları ve eşitsizlikleri artırma potansiyeli olduğuna işaret etti. Microsoft ayrıca, kısa bir süre önce gizlilik odaklı, şeffaf ve sorumlu yapay zeka geliştirme hedeflerini ortaya koyan 'Sorumlu Yapay Zeka Standartları'nı da yayınladı.