Meta'nın dokunsal eldiveninin prototipi görücüye çıktı

Meta, dokunsal eldiven modelinin prototipini görücüye çıkardı. Eskiden Facebook adıyla anılan şirketin ‘Reality Labs' isimli araştırma biriminin, 7 senedir söz konusu eldiven üzerinde çalıştığı biliniyordu.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Kısa bir süre önce şirket adını 'Meta' olarak değiştiren Facebook, dokunsal eldiven modelinin prototip versiyonunu görücüye çıkardı. Eldivenin, gerçek bir nesneyi tutma ve dokunma gibi fiziksel hisleri 'metaverse' evreninde yeniden üretebildiği kaydedildi. Şirketin 'Reality Labs' isimli araştırma biriminin, 7 yıldır eldiven üzerinde çalıştığı biliniyordu. Fakat şirket, eldivenin hala erken geliştirme aşamasında olduğuna ve ürünün piyasaya sürülecek versiyondan uzak olduğuna dikkat çekti.

Aksam.com.tr'nin The Verge'den aktardığı habere göre; eldivende yer alan 15 çıkıntılı ve şişebilir plastik ped, kullanıcıların avucuna, parmaklarının altına ve parmak uçlarına oturuyor. VR kontrolörü olarak da kullanılabilen eldivenin arka kısmında, beyaz renkte küçük göstergeler yer alıyor. Bu göstergeler, kameraların parmakların boşlukta nasıl hareket ettiğini takip etmesini mümkün kılıyor.

ŞİRKET CEO'SU MARK ZUCKERBERG, DOKUNSAL ELDİVENLERLE VİDEO PAYLAŞTI

Bununla birlikte; dokunsal eldivenler, kullanıcının parmaklarının nasıl büküldüğünü algılayabilen dahili sensörlerle birlikte geliyor. Bu şekilde cihaz, gerçek yaşamda nesneleri tutmanın ve bu nesnelere dokunmanın yarattığı hissi 'metaverse' evreninde sanal nesneler üzerinden taklit ediyor. Fakat şirket; fiziksel dünya ve sanal dünyayı birleştirerek sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik deneyimini farklı bir düzeye çıkarmak için eldivenin basınç, doku ve titreşim hislerini de taklit edebilmesini hedefliyor. Teknoloji devi ayrıca; eldivenleri, nihayetinde konser ve oyun gibi sanal etkinliklerde duyuları harekete geçirmek için VR ve AR gözlüklerle eşleştirmek istiyor.

Diğer yandan; yapılan duyuru sonrası, şirket CEO'su Mark Zuckerberg de sosyal medya hesaplarından eldivenlerle çektiği bir videoyu paylaştı. Videoda dünyaca ünlü CEO'nun, eldivenleri satranç oynamak, Jenga oynamak, zar atmak ve el sıkışmak için kullandığı görüldü.