Meta'dan rakipleri kızdıracak yeni yapay zeka modeli! Çeviri kalitesini yüzde 44 artırıyor...

Meta, yazılı olarak 200 farklı dil arasında çeviri yapabilen yeni yapay zeka modelini duyurdu. Yeni çeviri modeli, Meta'nın “Geride Hiçbir Dil Kalmasın” projesi kapsamında geliştirildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Sosyal medya devi Meta, yazılı olarak 200 farklı dil arasında çeviri yapabilen "NLLB-200" isimli yeni yapay zeka modelini duyurdu. Yeni model, Meta'nın "Geride Hiçbir Dil Kalmasın" isimli projesi kapsamında geliştirildi. Söz konusu proje, nispeten daha az donanımlı dilleri desteklemeyi ve evrensel bir tercüman geliştirmeyi hedefliyordu. Geliştirilen modelin; Facebook, Instagram ve 'metaverse' evrenindeki çeviri pratiklerini iyileştirmek için kullanılacağı ifade edildi.

Aksam.com.tr'nin ZDNet'ten aktardığı habere göre; NLLB-200, 200 farklı dili önceki yöntemlerden çok daha doğru sonuçlarla çevirebiliyor. Model, 200 dil arasında doğrudan çeviri yapabiliyor ve diğer yapay zeka modellerinde olduğu gibi metin tabanlı bir dili önce İngilizce'ye çevirmesi gerekmiyor. Güncel olarak Google Translate 133, Microsoft Translator ise 110 dili destekliyor. Sistem, desteklediği dil sayısı açısından da rakiplerini geride bırakıyor.

META'NIN YAPAY ZEKA MODELİ, ÇEVİRİ KALİTESİNİ YÜZDE 44 ARTIRIYOR

Öte yandan; Meta'nın yapay zeka modeli, Lao ve Kamba gibi daha az yaygın dilleri de destekliyor. 55 farklı Afrika dilini destekleyen model, bu dillerde de yüksek doğrulukta sonuçlar veriyor. NLLB-200, önceki yapay zeka modellerine kıyasla çeviri kalitesini ortalama yüzde 44 oranında artırıyor. Sistem, bazı Afrika ve Hint coğrafyası tabanlı dillerde ise doğruluk oranını yüzde 70'in üzerine çıkarıyor.

Paylaşılan diğer bilgilere göre; Meta, NLLB-200'ü başkaları tarafından da kullanılabilmesi ve geliştirilebilmesi için açık kaynaklı hale getirdi. Şirket ayrıca, NLLB-200'ü kullanarak günlük yaşamda faydalanılabilecek uygulamalar geliştirecek olan ve kar amacı gütmeyen kuruluşlara 200 bin dolar hibe sağlamayı planladığına işaret etti.