Meta'da gerileme devam ediyor: İlk 10'dan düştü

Açıklanan son veriler, Meta'da isim değişikliğinin ardından yaşanan gerilemenin devam ettiğine işaret etti. Yaşanan gerileme, sosyal medya devinin en değerli 10 şirket arasından çıkarak 11. sıraya düşmesine neden oldu.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

ABD merkezli sosyal medya devi Facebook, geçen yılın Aralık ayında gerçeğe yakın sanal dünyalar oluşturma vizyonunu daha iyi yansıtabilmek adına şirket adını 'Meta' olarak değiştirdiğini duyurdu. Yaşanan bu gelişmenin ardından Facebook, Instagram, WhatsApp ve Oculus, 'Meta' isimli tek bir şirket çatısı altında toplandı. Fakat isim değişikliği, Meta'da bir gerileme dönemini başlattı. Şirketin yılın son mali çeyreğine ilişkin yayınladığı rapor, yıllık kârın yüzde 8 oranında düştüğünü ortaya koydu. Bu gelişme ise yatırımcıları olumsuz etkiledi ve şirket hisseleri, yüzde 20'ye yakın değer kaybetti.

Şirket ayrıca, üçüncü çeyrek ve dördüncü çeyrek arasında Facebook kullanıcı sayısında 1 milyonluk bir düşüş yaşandığına dikkat çekti. Bunun üzerine; şirket hisselerinde, yalnızca 1 günde yüzde 26,4'lük düşüş yaşandı ve şirketin 240 milyon dolarlık piyasa değeri silindi. Bu kayıp, ABD'li şirketlerde 1 günde görülen en büyük değer kaybı olarak tarihe geçti. Şirket CEO'su Mark Zuckerberg'ün kişisel serveti ise 46 milyar dolar düşüş göstererek 78,8 milyar dolar seviyesine geriledi.

Aksam.com.tr'nin Business Insider'dan aktardığı habere göre; yaşanan gerileme, Meta'nın en değerli 10 şirket arasından da çıkarak 11. sıraya düşmesine neden oldu. Piyasa değeri 565,4 milyon dolar seviyesine gerileyen Meta, listede Çin merkezli video-oyunu devi Tencent'in gerisine düştü.

Sosyal medya devi, Eylül ayında ise listenin 6. sırasında yer almıştı. Yeni açıklanan listeyle birlikte Meta, yalnızca 6 ayda 5 sıra birden gerilemiş oldu.

İŞTE DÜNYANIN EN DEĞERLİ ŞİRKETLERİ!

Öte yandan; sıralamada zirveye, 2,8 trilyon dolarlık piyasa değeriyle teknoloji devi Apple yerleşti. 2,2 trilyon dolar piyasa değerine sahip olan ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, listede Apple'ı takip etti. Suudi Arabistanlı petrol şirketi Aramco ise listenin 3. sırasına yerleşti.

1. Apple – 2,8 trilyon dolar

2. Microsoft – 2,2 trilyon dolar

3. Aramco – 2,0 trilyon dolar

4. Alphabet – 1,8 trilyon dolar

5. Amazon – 1,6 trilyon dolar

6. Tesla – 905,7 milyar dolar

7. Berkshire Hathaway – 700,6 milyar dolar

8. Nvidia – 613 milyar dolar

9. TSMC – 600,3 milyar dolar

10. Tencent – 589,8 milyar dolar

11. Meta – 565,4 milyar dolar