Meta, süper bilgisayar geliştiriyor: Yapay zekalara güç verecek

Facebook'un çatı şirketi Meta, kendi süper bilgisayar modelini geliştirdiğini duyurdu. 2 yıldan uzun bir süredir üzerinde çalışılan cihazın; NVIDIA, Penguin Computing ve Pure Storage ile iş birliği içerisinde geliştirildiği kaydedildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

ABD merkezli teknoloji devi Meta, kendi yapay zeka odaklı süper bilgisayar modelini tanıttı. "AI Research SuperCluster (RSC)" adı verilen cihazın; NVIDIA, Penguin Computing ve Pure Storage ile iş birliği içerisinde geliştirildiği kaydedildi. Şirket ayrıca, 2 yıldır süper bilgisayarı üzerinde çalıştığına işaret etti. Bilgisayarın yapım maliyeti ve nerede konuşlandırıldığı ise henüz belirtilmedi.

Aksam.com.tr'nin The Wall Street Journal'dan aktardığı habere göre; RSC, Meta'nın çok daha iyi yapay zeka modelleri oluşturmasına, metin, görsel ve videoları analiz etmesine ve artırılmış gerçeklik veya 'metaverse' odaklı araçlar geliştirmesine yardımcı olacak. Bununla birlikte cihaz, şirketin yapay zeka alanındaki araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarını hızlandıracak.

Dünyanın makine öğrenimi tabanlı sistemlerini eğitmek için kullanılan en hızlı beşinci bilgisayarı olması beklenen cihaza ilişkin çalışmalar, yaz ortasında tamamlanacak. Bu noktadan sonra RSC, dünyanın yapay zekaya ilişkin görevler için kullanılan en hızlı süper bilgisayarı olacak.

RSC, YÜZLERCE DİLİ ANLAYAN YAPAY ZEKA MODELLERİ OLUŞTURABİLECEK

Diğer yandan Meta, süper bilgisayarının araştırma amaçlı kullanılan bilgisayar görüsü ve doğal dil işleme sistemlerindeki modelleri eğitmesine destek olmasını amaçlıyor. Şirket CEO'su Mark Zuckerberg; RSC'nin, yüzlerce dili anlayabilen ve trilyonlarca örnekle eğitilebilen yapay zeka modelleri oluşturmayı mümkün kılacağına işaret ediyor.

Paylaşılan diğer bilgilere göre; RSC, 6 bin 80 grafik işleme birimine sahip 760 NVIDIA A100 modülünden güç alıyor. Meta, bu donanımı 2022 yılı sonlarına doğru 16 bin grafik işleme birimine çıkarmayı planlıyor. Bu iyileştirmenin, süper bilgisayarın yapay zeka performansını 2,5 kat artırması bekleniyor. Bununla birlikte; donanımın iyileştirilmesinin ardından RSC'nin, 5 'exaflop' hassas hesaplama performansı gösterebileceği belirtiliyor.

Teknoloji devi; RSC'nin, 2017'de NVIDIA ile birlikte geliştirilen süper bilgisayara göre geniş doğal dil işleme modellerini 3 kat, bilgisayar görüsü modellerini ise 20 kat daha hızlı çalıştırabileceğine işaret ediyor.