Meta, nefret söylemine geçit verdi: Rus işgalcilere yönelik şiddet ifadeleri serbest

Facebook ve Instagram'ın çatı şirketi Meta, Rus işgalcilere yönelik nefret söylemine geçit verdi. Yapılan açıklamada; söz konusu istisnanın yalnızca Ukrayna, Rusya, Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya, Slovakya, Macaristan ve Romanya'daki Facebook ve Instagram kullanıcıları için geçerli olduğuna işaret edildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Facebook ve Instagram'ın çatı şirketi Meta, kendi bünyesindeki sosyal medya platformlarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus askerleri ve işgalcilere yönelik nefret söylemlerine izin vereceğini açıkladı. Söz konusu istisnanın yalnızca Ukrayna, Rusya, Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya, Slovakya, Macaristan ve Romanya'daki Facebook ve Instagram kullanıcıları için geçerli olduğuna işaret edildi. Meta sözcüsü Andy Stone, konuya ilişkin açıklamasında "Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin bir sonucu olarak, 'Rus işgalcilere ölüm' gibi şiddet içeren konuşmalar ve normalde kurallarımızı ihlal edecek siyasi ifade biçimlerine geçici olarak izin verdik" ifadelerine yer verdi.

Aksam.com.tr'nin The Verge'den aktardığı habere göre; Stone, açıklamasının devamında Rus sivillere yönelik şiddet çağrılarına ise izin vermeyeceklerini belirtti. Meta, platform moderatörlerine gönderdiği mesajda Rus askerlerin hedef alınmasına izin verileceğine işaret etti. Savaş esirleri ise bu istisnadan muaf tutuldu.

NORMAL ŞARTLARDA SOSYAL MEDYA PLATFORMLARI, NEFRET SÖYLEMİNİ YASAKLIYORDU

Paylaşılan diğer bilgilere göre; Facebook ve Instagram, artık Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko'ya ölüm çağrısı yapılan gönderilere de izin verecek. Fakat bu gönderilerin, başka kişileri hedef göstermemesi ve kişisel güvenliği ihlal etmemesi gerekecek. Kişisel güvenliğin ihlal edilmediğinden emin olmak için moderatörler, gönderinin konum bilgisi veya saldırı yöntemi içerip içermediğini kontrol edecek.

Öte yandan; sosyal medya platformları, normal şartlarda kullanıcıların bir bireyi, grubu ya da değeri hedef alan nefret söylemleri içeren paylaşımlar yapmalarını yasaklıyordu. Bu tür paylaşımların, platformun topluluk kurallarını ihlal ettiği dile getiriliyordu. Bu nedenle Meta'nın hamlesi, geniş çapta tartışma yarattı.