Meta ile ilgili şok eden iddia! Siyasi danışmanlara para verdi...

Paylaşılan yeni bir iddiaya göre; ABD merkezli teknoloji devi Meta, TikTok'u kötülemeleri için ABD'deki siyasi danışmanlara el altından para verdi. Meta ve bir danışmanlık ajansı arasında yapılan yazışmalar, şirketin siyasetçileri etkilemek için TikTok karşıtı bir propaganda çalışması yürüttüğünü ortaya çıkardı.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Son birkaç yıldır ABD'li siyasetçilerin eleştiri oklarının hedefinde olan ve Donald Trump hükumeti döneminde kullanıcı verilerini Çin hükumetine sızdırdığı gerekçesiyle ülke ağında yasaklanma tehlikesiyle karşı karşıya kalan TikTok ile ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre; rakip sosyal medya devi Meta, TikTok'u kötülemeleri için ABD'deki siyasi danışmanlara el altından para verdi. Meta ve bir danışmanlık ajansı arasında yapılan yazışmalar, şirketin siyasetçileri etkilemek için TikTok karşıtı bir propaganda çalışması yürüttüğünü ortaya çıkardı.

Aksam.com.tr'nin The Washington Post'tan aktardığı habere göre; Meta, cumhuriyetçi bir danışmanlık ajansı olan Targeted Victory'e el altından para vererek cumhuriyetçi siyasetçilerin TikTok'u kötülemesini ve eleştirmesini istedi. Şirketin ajansa gönderdiği e-postalar, Meta'nın propagandasının merkezinde "TikTok, Amerikan halkına zararlıdır" fikrinin yer aldığına işaret etti.

Bazı e-postalarda ise siyasetçilerin, "TikTok yerine yerli uygulamamız Facebook'u kullanın" gibi reklam cümlelerini söylemesi talep edildi. Targeted Victory, konuya ilişkin kendisine yöneltilen soruları yanıtsız bıraktı.

ESKİ META ÇALIŞANI FRANCES HAUGEN DA KAMPANYAYI DOĞRULAR NİTELİKTE AÇIKLAMALAR YAPMIŞTI

Olaya ilişkin açıklama yapan Meta sözcüsü Andy Stone ise başarılı bir şekilde büyüyen her platformun sıkıca denetlenmesi ve insanlara zarar vermeyecek yapıda olması gerektiğine işaret etti. Kısa bir süre önce şirketin iç dinamiklerine yönelik ifşalarda bulunan eski Meta çalışanı Frances Haugen da bu kampanyayı doğrular nitelikte açıklamalar yapmıştı. Haugen, Meta'nın gençlerin Instagram'a göre TikTok'ta 3 kat daha fazla zaman geçirdiğini bildiğini ve TikTok'u önemli bir rakip olarak gördüğünü dile getirmişti.