Meta, bir Türk vatandaşına dava açtı! 350 binden fazla profili klonladı...

Meta, 350 binden fazla Instagram profilini klonladıkları gerekçesiyle Ekrem Ateş isimli bir Türk vatandaşına ve Octopus isimli Çinli bir teknoloji şirketine dava açtı. 2021'in başında Ateş'e karşı icra işlemi de gerçekleştirdiğine işaret eden Meta, klonlanan hesaplara dair tüm verilerin kopyalandığını öne sürdü.

Aksam.com.tr

Doğa Yurduneri

Bir süre önce kullanıcı verilerini toplayan üçüncü parti kişi ve kurumlara savaş açan ABD merkezli sosyal medya devi Meta, bu kez de 350 binden fazla Instagram profilini klonladıkları gerekçesiyle Ekrem Ateş isimli bir Türk vatandaşına ve Octopus isimli Çin merkezli bir teknoloji şirketine dava açtı. 2021'in başında Ateş'e karşı icra işlemi de gerçekleştirdiğine işaret eden Meta, klonlanan hesaplara dair tüm kişisel verilerin ve kimlik doğrulama bilgilerinin kopyalandığını öne sürdü.

Mark Zuckerberg liderliğindeki şirket, konuya ilişkin açıklamasında "Octopus gibi şirketler, kimi hedeflediklerine ve hangi amaçla bu verileri kazıdıklarına bakılmaksızın diğer şirketlere veri sağlayan endüstrinin bir parçası. Bu endüstri; verilerin klonlanmasına ve başka platformlarda kullanılmasına, verilere hiçbir şekilde sahip olamayacak bireyler ve şirketler için kullanılabilir hale getirilmesine olanak tanıyor" ifadelerini kullandı.

Aktarılan detaylara göre; Octopus, bireylere ve şirketlere veri toplama hizmeti sunuyor. Şirket, kendi veri toplama faaliyetlerini yürütmeleri için müşterilerine yazılımlar da satıyor. Octopus'un geliştirdiği yazılım, daha sonra hesapları klonlanan Facebook ve Instagram kullanıcılarının telefon numarası ve doğum tarihi gibi kişisel verilerine de erişebiliyor.

META, 2020'DE DE BİR TÜRK VATANDAŞINA DAVA AÇMIŞTI

Meta, Ekram Ateş'i de 350 binden fazla Instagram profilini klonlamakla suçluyor. Ateş'in otomatik Instagram hesapları kullanarak bu Instagram kullanıcıları hakkında bilgi topladığını öne süren şirket, daha sonra bu hesaplara ait verilerin kullanıcıların izni olmadan internet sitelerinde yayınlandığını iddia ediyor.

Öte yandan; Meta, daha önce de bir Türk vatandaşına dava açmıştı. 2020 yılında dava edilen Türk vatandaşının, 100 binden fazla Instagram profilini klonladığı açıklanmıştı.