Mehmetçik uzay yolunda

MSB, Uzay Komutanlığı'nın kurulması için düğmeye bastı. TSK'ya bağlı Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın bünyesinde kurulacak olan Uzay Komutanlığı bir yıl içinde faaliyete geçecek.

İHA

Millî Savunma Bakanlığı (MSB), gözetleme ve keşif gibi fonksiyonların ötesine taşınarak askeri alanlarda da faaliyet gösteren uzay için harekete geçti. NATO gözetiminde yapılan uzay çalışmalarına uyum sağlamak, Türkiye'nin sivil uzay makamları ile askeri uzay faaliyetlerinin koordinasyonunun sağlanması amacıyla kurulan Uzay Komutanlığı'nın onay sürecinde sona gelindi.

ÇALIŞMALAR BAŞLADI

İlk aşamada alay seviyesinde, ilerleyen dönemlerde ise tugay ve tümen seviyesine yükselmesi planlanan komutanlığın bir yıl içerisinde personel görevlendirmelerinin yapılarak faaliyetlerine başlaması planlanıyor. Hava ve Uzay Gücü Geliştirme Merkezi Komutanı Albay Gökhan Gürakar, "Artık anti balistik füzeler, uzaydan elektro optik SAR uydularının yanında erken ihbar sistemlerinin de devreye girmesi uzayın önemini bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Dolayısıyla Uzay Komutanlığı'yla ilgili çalışmalarımızı biz de başlatmış bulunuyoruz" dedi.

GENÇLERE ÇAĞRI

Bu kapsamda NATO'yu incelediklerini kaydeden Albay Gürakar, "Özellikle bölgesinde lider ve hakimiyet sahamızda etkin bir hava kuvveti olmak için ademi merkeziyet bir yapıyı öngördük. Tek merkezden yönetilmesi gerektiğine karar verdik. Bu kapsamda planlarımızı hazırladık ve MSB'ye sunduk" diye konuştu. Gürakar, "Önümüzdeki yıllarda büyüyecek Uzay Komutanlığı'nın planını da MSB Personel Temin kapsamında tedarik etmeyi düşünüyoruz. Kıymetli gençleri aramıza bekliyoruz" çağrısında bulundu.