Mega projelerin hızına hız katacak yeni dönem

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yeniden yapılandırılmasının ardından gözler dünyaya örnek gösterilen mega projelerde. 3. Havalimanı, 29 Ekim’de açılacak Kanal İstanbul’un ihale tarihi belli olacak, Üç Katlı Tünel’de ise süreç hızlanacak. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle yeniden yapılandırılmasının ardından gözler, dünyaya örnek gösterilen mega projelere çevrildi. İstanbul Yeni Havalimanı’ndan Kanal İstanbul’a, Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli’nden Kuzey Marmara Otoyolu’na kadar projelerde süreçler yeni dönemde hızlanacak. Yeni kabinede Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı görevine Cahit Turhan getirilmişti. Turhan’ın odaklanacağı konuların başında mega projeler var. 

3. HAVALİMANI’NA GERİ SAYIM 

Bu projelerden biri, ilk fazı 29 Ekim’de hizmete girecek İstanbul Yeni Havalimanı olacak. Türkiye’yi, Batı Avrupa-Uzakdoğu bölgesinde önemli bir transfer merkezi haline getirecek dev proje, yaklaşık 10.2 milyar euroluk yatırım ve KDV dahil 22.2 milyar euro kira bedeliyle yapılıyor. Yeni dönemde odaklanılacak projelerden biri de Kuzey Marmara Otoyolu olacak. Kınalı-Odayeri Kesimi Projesi’yle 80 kilometre uzunluğundaki ve yaklaşık 1 milyar 198 milyon dolar maliyetli otoyolun yapım çalışmaları devam ediyor. 

‘KANAL’DA İHALE ZAMANI 

Kanal İstanbul Projesi, kentin Avrupa yakasında Karadeniz’i ve Marmara Denizi’ni birbirine bağlayacak. Yaklaşık 45 kilometrelik Kanal İstanbul Projesi, bölgesinin ekonomik, sosyal, kentsel yapısını etkileyecek büyüklükte olacak. Etüt proje ve danışmanlık hizmeti kapsamında kanalın güzergahı, Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridoru olarak belirlendi. Çalışmaların tamamlanmasını müteakip yapım ihalesine bu yıl çıkılması hedefleniyor. Projenin, inşaat safhasının yaklaşık beş yıl sürmesi, asgari ekonomik ömrünün de toplam 100 yıl olması planlanıyor. 

Hızlı tren Avrupa’yla buluşuyor

Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi, hızlı treni Avrupa’yla buluşturacak. Toplam 230 kilometre uzunluğunda ve 3.2 milyar lira tutarındaki hattın ihalesine bu yılın sonunda çıkılacak. Dev projenin 2022 yılında tamamlanması öngörülüyor. Maliyeti 9 milyar lirayı bulacak projenin ihalesinin bu yıl yapılması ve hattın 2023 yılında tamamlanması planlanıyor. 

‘3 Katlı Tünel’ içinetüt çalışması sürüyor

Dünyadaki ilk 3 katlı tünel niteliğindeki proje kapsamında, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü aksının ihtiyacı olan metro tüneliyle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü aksının ihtiyaç duyduğu karayolu tüneli birleştirilerek, tek tünelle geçiş sağlanacak. 9 farklı raylı sistem hattını entegre edecek proje tamamlandığında günde 6.5 milyon kişinin yolculuk gerçekleştirmesi öngörülüyor. Etüt proje çalışmaları devam eden projenin, yapım aşamasındaki finansmanı için kamu-özel işbirliği modelinin kullanılması planlanıyor.