İdeal İnternet Hızı (ideal Mbps) ne olmalı? Mbps Megabyte (MB) ve Megabit (Mb) nedir?

Megabit (Mb), Megabayt (MB) ve Mbps çoğu internet kullanıcıların karıştırdığı konular arasında yer almaktadır. İnternetlerde veri indirme hızı MB / s (saniyede megabayt) cinsinden görüntülenir. Yani Megabaytların ve Megabitlerin farklı değerler olduğu bir gerçektir. Peki Mbps, Megabyte (MB) ve Megabit (Mb) arasındaki fark nedir? İdeal İnternet Hızı (ideal Mbps) ne olmalıdır?

Günlük hayatımızın bir parçası haline gelen internet ile birlikte Mbps, Megabyte (MB) ve Megabit (Mb) hızları çok önemli bir faktör haline geldi. İnsanların yasal olarak bilgisayarlarından film indirebildiği ve TV şovlarını izleyebildiği bir dünyada, kullanıcılar oturup uzun süre beklemek istemiyorlar. Bu nedenle, kullanıcılar yeni bir geniş bant paketi satın alırken bağlantının ne kadar hızlı kurulacağını merak ediyorlar. Ne yazık ki, megabit ve megabaytlar arasındaki farkı bu yüzden hep karıştırılan konular arasında yer almaktadır. Peki Mbps, Megabyte (MB) ve Megabit (Mb) nedir? İdeal İnternet Hızı (ideal Mbps) Ne Olmalı?

MBPS (MB) NEDİR?

Açılımı Mega Bits Per Second olan Mbps, saniyede aktarılan veri sayısının megabit cinsinden ifade edilişidir. İnternetin standart hız birimidir. Bizlere, 1 saniye içinde kaç mbps veri aktarıldığını gösterir. Megabit, "Mb" olarak da kısaltılır.

İnternet hızı ve indirme hızı kavramları birbirlerinden farklı olsa da sıkça karıştırılmaktadır. İnternet hızı, yukarıda da belirttiğimiz gibi genellikle Mbps olarak ifade edilirken, dosya boyutu ise KB/s ve MB/s şeklinde ifade edilmektedir.

Aşağıda internet hızlarına göre saniyede ne kadar büyüklükte dosya indirebileceğiniz bilgisini bulabilirsiniz. Ancak santrale olan uzaklık, alt yapı, server hızları da hesaba katıldığında teorik değerler de ciddi düşüşler yaşanabilmektedir.

MEGABYTE (MB) NEDİR?

Megabyte, Dosya boyutunu ifade eden teknik bir birimdir. Yani elimizdeki teknolojik cihazda (bilgisayar, tablet vs) bulunan dosyanın ne kadar yer kapladığını anlamamızı sağlar. Megabyte, "MB" olarak da kısaltılır ve genellikle gigabyte ile birlikte kullanılır.

Farklı internet hızlarında saniyede yapılabilen indirmeyi gösteren örnekler aşağıdaki gibidir;

8 Mbps'lik İnternet hızı ile saniyede 1 MB indirme yapmak mümkündür.

16 Mbps'lik İnternet hızı ile saniyede 2 MB indirme yapmak mümkündür.

24 Mbps'lik İnternet hızı ile saniyede 3 MB indirme yapmak mümkündür.

Megabyte (MB) ile Megabit (Mbps) Arasındaki Fark Nedir?

Sabit disk ve dosyalarda boyut, genellikle byte cinsinden hesaplanırken geniş bant hız verilerinde bu hesaplama, bit üzerinden sağlanır.

Megabyte birimini kısaltırken MB, Megabit birimini kısaltırken ise Mb yazılmaktadır. Her iki kısaltmada da aynı harfler kullanılıyor olsa da, harflerin büyük küçük yazılışı iki türün arasındaki farkı göstermektedir.

Megabit'in Mb olarak küçük b ile yazılmasının sebebi, megabyte'a göre daha küçük bir üniteye sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Megabyte'ı oluşturmak için bir milyon kadar bit gerektiğinden ve bayt kavramı bit kavramından daha büyük olduğundan kısaltma bazında da bu harfler ile gösterilmektedir.

Mbps (Mega bits per second): 1 saniyede aktarılan veri sayısının mega bit olarak ifade edilmesidir. Bir megabayt, bir megabitten sekiz kat daha büyüktür, bu nedenle saniyede bir megabayt, saniyede bir megabitten sekiz kat daha hızlıdır. Ağ cihazı hızları genellikle megabit olarak ifade edilir, ancak depolama cihazları için megabayt daha yaygın kullanılır. Bir diskin okuma / yazma hızını hesaplamak için kopyalamayı başlatıp, dosyanın boyutunu megabayt cinsinden saniye süresine bölmek MBps okuma / yazma hızını verir. Mbps (saniye başına megabit) sayısı ne kadar yüksek olursa, çevrimiçi etkinliğiniz o kadar hızlı olmalıdır. Yüksek bir sayı, indirmelerin daha hızlı tamamlandığı, web sayfalarının daha hızlı yüklendiği, müzik veya video akışının daha hızlı başladığı ve oynatılan video görüşmelerinin veya çevrimiçi oyunların sorunsuz bir şekilde görüntülenmesi gerektiği anlamına gelmelidir.

Megabyte (MB): "Megabyte", hem sabit disk alanını hem de bellek depolama kapasitesini tanımlamak için en sık kullanılan ölçümdür, ancak bu günlerde yerini bir üst boyut olan Gigabyte'a(GB) bırakmıştır.

2000 yılında, Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE), SI metrik öneklerinin Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) resmi onayını dahil etti (örneğin, bir milyon bayt olarak MB ve bin bayt olarak KB).

Megabit (Mbit): dijital depolama biriminin ölçü birimidir. Saniyede 1 Megabayt, saniyede 8 Megabite eşittir. Megabitler çoğunlukla internet hızımız gibi iletişim hızını tanımlamak için kullanılır. Bu, ağ yükleme hızınız saniyede 8 Mbps ise, 1 MB (megabayt) veri yükleyebileceğiniz anlamına gelir. "50Mbps'" bir internet paketi satın alırsanız, indirme hızınız saniyede 6,25 MB olacaktır.

8 Mbits = 1 MB

1 Mbit = 0,125 MB

50 Mbits = 6,25 MB

100 Mbits = 12,5 MB

1 MB = 8 Mbits

10 MB = 80 Mbits

250 MB = 2000 Mbits

İDEAL İNTERNET HIZI (İDEAL MBPS) NE OLMALI?

Evdeki internet kullanımımızın büyük çoğunluğu online olarak izlediğimiz videolar, diziler, filmler, dinlediğimiz şarkılar ve oynadığımız oyunlardan oluşmaktadır. Özellikle son zamanlarda iyice yaygınlaşan ve kullanımı artan online dizi ve film izleme platformları sayesinde insanların internet ihtiyaçları ve internet trafikleri de artmıştır.

Bu tarz bir internet kullanımında izlediğiniz videonun kalitesi, izleme süresi ve internet hızı izleme rahatlığını etkileyecektir.

İdeal internet hızınızı karar verirken aşağıdaki iki ana faktöre dikkat edilmelidir ;

1) Evinizde internet kullanan kişi sayısı,

2) İnternet kullanımı yapacak kişilerin ortalama internet kullanım ve download miktarları.

Video ve film izlemek dışında internet üzerinden düzenli olarak büyük indirmeler (download) de yapıyorsanız, internet hızınız genellikle indirme hızınızı da etkiler. Steam'den 5 Mbps hızda 10 GB'lik bir oyun indirmek yaklaşık 4 saat sürer, 100 Mbps hızındaki bir internet bağlantısında ise 15 dakika sürer.

Genel olarak, 8 Mbps gibi bağlantı hızında web'de gezinebilir ve mail atmak gibi günlük internet işlerinin çoğunu gerçekleştirebilirsiniz. Bu gibi işler için yüksek İnternet hızına ihtiyaç duyulmaz. Ancak video ile canlı yayın yapıyorsanız, büyük dosyalar indiriyorsanız, görüntülü konuşuyor ve internet üzerinden yoğun olarak video izliyorsanız daha hızlı internet paketine ihtiyaç duyarsınız.

Günümüzde, 16 Mbps – 50 Mbps hızları arasındaki internet paketleri ideal olarak görülmektedir.

Millenicom'un yüksek Mpbs'li taahhütsüz paketlerinden uygun fiyatlara yararlanmak için tıklayın.

MBPS NASIL HESAPLANIR?

İlk olarak konuyla alakalı bazı kavramlar üzerinde duralım;

Byte à Büyük (B) ile gösterilir. 1.024 Byte 1 Kilobyte'tır.

Bit à Küçük (b) ile gösterilir. 8 Bit 1 Byte yapar.

Gerçek indirme hızımızı hesaplamamız için Kilobit'i Kilobyte'a dönüştürmemiz gerekmektedir.

Bu işlemi gerçekleştirmek için aşağıdaki adımların uygulanması gerekmektedir;

1. İnternet hız testini gerçekleştirin,

2. Hız testi sonucundaki indirme(download) hızınızı 8'e bölün. Bu şekilde gerçek indirme hızınızı hesaplamış olacaksınız.

*Hız testi yaparken sonuçların doğru olması için şu adımları uygulayıp internet hız testine başlayın.

Tarayıcı geçmişinizi temizleyin,

Arka planda güncelleştirme yapılmadığından ve bir şeyler indirilmediğinden emin olun.