Mavi Vatan'a kavuştu... Türkiye olağanüstü kabiliyete sahip olacak!

Yeni Tip Denizaltı Projesinin ilk denizaltısı olan Piri Reis Denizaltısı deniz denemelerine başladı. Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''PİRİREİS denizaltımıza icra edeceği harekâtlarda emniyetli seyirler ve başarılı görevler dileriz.'' ifadesinde bulunuldu.

Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli Denizaltı Projesi kapsamında inşa edilen ilk denizaltı PİRİREİS deniz denemelerine başladı.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli Denizaltı Projesi kapsamında inşa edilen ilk denizaltı PİRİREİS'in 6 Aralık'ta deniz testleri başladı. PİRİREİS denizaltımıza icra edeceği harekâtlarda emniyetli seyirler ve başarılı görevler dileriz.

REİS SINIFI DENİZALTI PROJESİ (TYPE-214TN)

Uluslararası literatürde Type-214TN (Turkish Navy) olarak geçen denizaltılar ilk olarak Cerbe Sınıfı olarak adlandırılmışlardır. Revizyon sürecinden sonra bugünkü adı olan Reis Sınıfı olarak adlandırılmaya başlanmışlardır. Havadan bağımsız tahrik sistemine (AIP) sahip 6 adet Yeni Tip denizaltının azami yerli katkı ile Gölcük Tersanesi Komutanlığı'nda inşa edilerek tedarik edilmesi amaçlanmaktadır. Reis sınıfı denizaltı tedarik projesi Haziran 2005 tarihli Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararıyla başlatılmıştır.

Sınıfının ilk denizaltısı olan TCG Piri Reis (S-330) denizaltısının havuza indirilmesi 22 Aralık 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı bir törenle gerçekleştirildi. TCG Piri Reis denizaltısının bundan sonraki aşamada havuzda donatım faaliyetleri devam edecek ve denizaltı sırasıyla Fabrika Kabul (FAT), Liman Kabul (HAT) ve Deniz Kabul (SAT) Testlerinin ardından 2022 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı hizmetine girecek. TCG Piri Reis tam anlamıyla faaliyete geçmesiyle TCG Hızır Reis'in denizaltısına odaklanılacaktır.

Her bir denizaltının teslimi; 42 ay inşa ve donatım, 9 ay Liman Kabul Testi (HAT) ve 11 ay Deniz Kabul Testi (SAT) olmak üzere 62 ay sürecektir. Diğerleri de 12 ay ara ile teslim edilecektir. İlk denizaltı 2022, diğer 5 tanesi de 12'şer aylık fazlarla olmak üzere 2027'de tamamlanacaktır. İnşa ve detay dizayn faaliyetleri eş zamanlı olarak yürütülmektedir.