Mars'ta yaşanan güneş tutulması saniye saniye görüntülendi

NASA'nın 2018’de Mars gezegenine indirdiği uzay aracı InSight Mars'ta yaşanan güneş tutulmasını kaydetti.

TM Dijital Haber Merkezi

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) 26 Kasım 2018’de Mars’ın iç yapısını keşfetmek amacı ile gönderdiği InSight uzay aracı, Mars’ın uydusu (Ay’ı) olan Phobos’un, Güneş’in önünden geçtiği anı (kısmî güneş tutulmasını) saniye saniye kaydetti.

Mars’taki 100’üncü gününü dolduran uzay aracı sismik araştırmalar, jeodezi ve ısı taşınımı kullanarak Mars’ın iç yapısını keşfetme amacı ile gönderilmiş, 28 Şubat’ta kızıl gezegene ilk kazmayı (sondaj) vurmuştu.

InSight’ın kameraları Mars’ın iki uydusundan biri olan Phobos’un güneşin önünden geçtiği anda aktif halde bulunuyordu. Geçiş esnasında uydunun yarıçapı, güneşe olan uzaklığı ve Mars’a olan uzaklığı gibi bazı nedenlerden dolayı tam bir tutulma olmuyor, kısa süreli bir kararmanın ardından gölgelerin hareketleri gözlenebiliyor.

INSIGHT KAZIYI DURDURDU

Alman Havacılık ve Uzay Merkezi tarafından üretilen sondaj aleti 28 Şubat’ta kızıl gezegene ilk kazmayı vurmuştu. NASA’dan yapılan son açıklamada ise sondaj işlemi sırasında sert bir kaya ile karşılaşıldığı, bu nedenle uzay aracının sondaj işleminin durdurulduğu bildirilmişti.

Alman Havacılık ve Uzay Merkezinden konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, “Mars yüzeyinde ilk sondaj işlemine başladık. 18 santimetre ilâ 50 santimetre arasında bir oyuk açtık. Kazı esnasında çok sert kayalıklarla karşılaştık. Bu bizim ileride yapacağımız derin sonda çalışmaları için pek iç açıcı bir sonuç değil.” denildi.

Mole (köstebek) ismi verilen kazı aletinin delme cihazı Polonya’daki Astronika mühendislik firması tarafından geliştirildi.

NASA, sondanın beklendiği gibi çalıştığını, sorunun sonda aletinde değil, kazı alanında olduğunu söyledi. InSight aracı; sismik araştırmalar, jeodezi ve ısı taşınımı kullanarak Mars’ın iç yapısını keşfetme amacı ile gönderilmişti.

Ekip, ilerleyen süreçte 5 metre kadar derinlikte bir sondaj yaparak rekor kırmayı planlıyor. Yapılan bu sonda çalışmalarında Mars’ın iç sıcaklıklarının ölçülmesi planlanıyor.