Mars'ta sır keşif! Kızıl gezegende hayat izi

Mars'ta hayat olup olmadığını araştıran bilim insanları, killi tortulları keşfetti. Bu buluş, kızıl gezegenin milyarlarca yıl boyunca yaşamı birçok kez barındırmış olabileceğini gösteriyor.

Mars Reconnaissance Orbiter tarafından çekilen görüntüleri inceleyen bilim adamları, kuzey Ladon Valles, güney ve güneybatı Ladon havzası boyunca kil içeren tortulları tespit etti. Araştırmaya göre kil, minimum su buharlaşmasıyla nötr pH koşulları altında oluştuğu için suyun uzun süreli varlığının kanıtı.

'YAŞAMA ELVERİŞLİ ORTAM'

Ekip, 3.8 milyar yıl ile 2.5 milyar yıl arasında Mars'ta suyun bulunduğunu düşünüyor. Bilim insanı Catherine Weitz, "Kil içeren renkli, açık tonlu katmanlı tortullar, bölgede bir gölün bulunduğunun kanıtıdır. Düşük enerjili göl ortamı ve killerin varlığı, o zamanlar yaşam için elverişli olan bir ortamı destekliyor" dedi. Mars'ta buz olduğu biliniyor, ancak sıvı su arayışı devam ediyor. Bu çalışma, akan suyun bir zamanlar Mars'ın geniş bir parçası olduğu ve beraberinde hayat getirmiş olabileceği fikrini destekliyor.

Kilin besin kaynağı olduğu ve ortam için stabilizatörler olduğu biliniyor. Suyu, besinleri ve kararlı koşulları bir araya getirdiğinizde, organizmaların hayatta kalma şansı önemli ölçüde artıyor.