Listede ATAK da var... İşte 2023'ün en iyi saldırı helikopterleri

Gerek kara harekatlarında hava desteğinin önemli bir parçası, gerekse hava operasyonlarında havadan havaya ve havadan karaya füze sistemleriyle donatılan saldırı helikopterleri, ülkelerin hava kuvvetleri gücünün önemli bir parçası olma özelliği taşıyor. 2023 yılının en iyi 10 saldırı helikopterleri listesinde, TUSAŞ tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen ATAK helikopterine de yer verildi. Milli teknoloji hamlesi kapsamında savunma sanayinin mihenk taşlarından olan TUSAŞ ATAK saldırı helikopteri, taşıdığı özelliklerle rakiplerine fark atıyor. İşte dünyanın en gelişmiş 10 saldırı helikopteri...

aksam.com.tr

Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen savunma sanayii teknoloji, birçok alanda rakiplerinin önünde olmayı sürdürüyor. TUSAŞ tarafından üretilen ATAK saldırı helikopteri, dünyanın en gelişmiş saldırı helikopterleri listesinde yer aldı. Havadan havaya ve havadan karaya füze sistemleriyle donatılan saldırı helikopterleri, hava kuvvetlerinin önemli bir parçasını oluşturuyor. TUSAŞ ATAK saldırı helikopteri, füze sistemlerinin dışında yüksek irtifa ve ve kullandığı mühimmatlar açısından büyük avantajlar sağlıyor.

aksam.com.tr'nin çevirdiği habere göre, dünyanın en gelişmiş saldırı helikopterleri arasında ATAK helikopterine de yer verildi. ATAK helikopteri, sahip olduğu özellik ve teknolojilerle yabancı muadillerine göre ön plana çıkıyor.

Peki TUSAŞ tarafından geliştirilen ATAK helikopteri, dünyanın en gelişmiş saldırı helikopterleri listesinde kaçıncı sırada yer alıyor? İşte detaylar...

10- DENEL ROOİVALK: NAMIDİĞER 'KIZIL ŞAHİN'

Güney Afrika üretimi Denel Rooivalk, dünyanın en gelişmiş saldırı helikopterleri listesine onuncu sıradan giriş yaptı.

Tasarımında Fransa üretimi Aérospatiale SA 330 Puma'nın temel alındığı Denel Redhawk, gelişmiş tanksavar güdümlü füzeleriyle donatıldı.

Denel Rooivalk, yaşanan mali zorluklar nedeniyle 12 adet üretilebildi.

9- TANK AVCISI CHANGHE Z-10

Çin ordusu için geliştirilen Changhe Z-10, öncellikle anti-tank göreevleri için üretildi.

Tanksavar füzeleriyle donatılan Changhe Z-10'da, ek olarak havadan havaya füzeleriyle hava hakimiyetini güçlendirmek hedeflendi.

Muadillerine göre daha hafif olmasıyla da öne çıkan Changhe Z-10 Çin ordusu için 200 adet üretildi.

8- 'UÇAN TANK' MİL Mİ-24

1972 yılından beri Mil Moskova Helikopter Fabrikası tarafından üretilen Mil Mi-24 savaş helikopteri, yaklaşık elli ülkenin envanterinde bulunuyor.

Sovyet pilotları tarafından 'uçan tank' adını alan Mil Mi-24, zırhlı ve ağır silahlarla donatıldı.

Mil Mi-24, 12,7 mm'lik bir topa, güdümlü anti-tank füzelerine, 57 mm'lik roket atma özelliğine sahip olmasıyla öne çıkıyor.

7- AVRUPA'DA TASARLANAN İLK HELİKOPTER: AGUSTA A129 MANGUSTA

İtalyan şirketi Agusta tarafından tasarlanan ve üretilen saldırı helikopteri Agusta A129 Mangusta, Avrupa'da tasarlanan ve üretilen ilk helikopter olarak kayıtlara geçti.

Hellfire ve TOW ATGM'ler gibi standart NATO silahlarıyla donatılan Agusta A129 Mangusta, müttefik kuvvetlerle uyumluluğa sahip.

Agusta A129 Mangusta, toplam 60 adet üretildi.

6- ŞAŞIRTICI MANEVRA KABİLİYETİ: KAMOV KA-52

Hizmette olan en benzersiz saldırı helikopterlerinden biri olan Kamov Ka-52, sahip olduğu manevra kabiliyetiyle ön plana çıkıyor.

Kamov Ka-52, benzersiz özelliklerine ek olarak, modern bir saldırı helikopterinden beklenen tüm ateş gücünü kullanıyor.

Havadan havaya saldırı helikopteri olarak dizayn edilen Kamov Ka-52, AH-64 Apache ve Eurocopter Tiger gibi rakiplerine göre zayıf kalmaktadır.

5- SAVUNMA SANAYİİNİN GURURU: TUSAŞ T-129 ATAK

TUSAŞ tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen saldırı helikopteri ATAK, Türkiye'nin coğrafi ve iklim koşullarına göre tasarlandı.

Dünyanın en gelişmiş saldırı helikopterleri listesinde 5. sırada yer alan ATAK, taarruz ve taktik keşif helikopteri olarak üretildi.

TUSAŞ T-129 ATAK sahip olduğu donanımlar, manevra kabiliyeti ve gelişmiş silah sistemleri sayesinde rakiplerinin önünde yer alıyor.

4- AB'NİN EN YAYGIN TASARIMI: EUROCOPTER TİGER

Eurocopter Tiger, Almanya ve Fransa tarafından ortak üretildi.

Kompozit bir düzen kullanan uçak gövdesinin %80'i karbon laminatlardan, Kevlar'dan ve bal peteği şeklindeki yapılardan yapıldı.

Çok sayıda Batı füzesi, roketi ve bir Fransız topuyla yapılandırılmış olan Tiger, Alman, Fransız, İspanyol ve Avustralya kuvvetleri tarafından kullanılıyor.

3- 27 MİLYON DOLARLIK MALİYET: BELL AH-1Z VİPER

Modern saldırı helikopterlerinnin atası sayılan Bell AH-1 Cobra'nın üçüncü nesil soyundan gelen Bell AH-1Z Viper, yetkin ve uzun ömürlü bir platform olduğunu kanıtladı.

Üretici Bell Huey ailesinin en son üyelerinden AH-1Z, varyant mektubunun askeri fonetik alfabesi telaffuzuna dayanarak "Zulu Cobra" olarak da adlandırılıyor.

Bell AH-1Z Viper, şu ana kadar 195 adet üretildi.

2- HER TÜRLÜ KOŞULA DAYANIR: MİL Mİ-28NM HAVOC

Anti-zırh saldırı helikopteri olan Mil Mi-28NM Havoc, her türlü hava şartında ve gece-gündüz görev yapabilmesiyle öne çıkıyor.

Mil Mi-28NM Havoc, 2023 yılı itibarıyla Rusya, Irak, Uganda ve Cezayir'de kullanılıyor.

14,5 × 114 mm'lik mühimmatların darbesine dayanıklı ön camlara sahip olmasıyla tanınan Mil Mi-28NM Havoc, 126 adet üretildi.

1- SALDIRI HELİKOPTERLERİNİN ZİRVESİ: AH-64E APACHE GUARDİAN

AH-64E Apache Guardian, AH-64 Apache saldırı helikopteri serisinin en yeni ve en gelişmiş çeşidi olmasıyla öne çıkıyor.

AH-64E Apache Guardian, yükseltilmiş motorlara ve yeni kompozit rotor kanatlarına sahip önceki AH-64D Apache Longbow varyantının yükseltilmiş bir versiyonudur.

Boeing tarafından geliştirilen AH-64 Apache taarruz helikopterinin en gelişmiş versiyonu olan AH-64E Apache Guardian, ilk olarak 2011 yılında hizmete girdi.

AH-64E Apache Guardian, en fazla 16 adet Hellfire Tanksavar Füzesi, 76 adet Hydra 70 Roketi veya 76 adet APKWS Mühimmatı ile 1.200 adet 30mm'lik Top Mühimmatı ve 2 adet havadan havaya füze taşıyabilmektedir.