Kum tanesi boyutundaki kanatlı mikroçipler, hava kirliliğini takip edebilir

ABD'deki Northwest Üniversitesi araştırmacıları, kum tanesi boyutunda kanatlı mikroçipler geliştirdi. Gelecekte hava kirliliği ve hastalık takibi için kullanılabileceği belirtilen mikroçiplerin, şu ana kadar geliştirilen en küçük uçan cihaz olabileceği tahmin edildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

ABD'de bulunan Northwest Üniversitesi araştırmacıları, kum tanesi boyutunda kanatlı mikroçipler geliştirdiklerini duyurdu. Bünyesinde herhangi bir batarya bulundurmayan mikroçiplerin, şu ana kadar geliştirilen en küçük uçan cihaz olabileceği tahmin edildi. Söz konusu mikroçip, temel olarak rüzgarla taşınabilecek şekilde tasarlandı. Araştırma ekibi; geliştirdikleri mikroçiplerin hastalık takibi, hava kirliliği takibi, su kalitesi takibi ve güneş radyasyonu takibi gibi birçok farklı uygulama alanında kullanılabileceğine işaret etti. Cihazın ayrıca, çevre kirliliğine neden olmasını önleyecek şekilde biyolojik olarak parçalanabilen materyallerden üretildiği kaydedildi.

Aksam.com.tr'nin Engadget'tan aktardığı habere göre; ekip, kanatlı mikroçipleri tasarlarken kavak ağacı ve diğer ağaçların helikopter gibi dönerek savrulan ve yavaşça yere inen tohumlarından ilham aldı. Söz konusu tohumların, bu sayede rüzgarla savrularak bulunduğu ağaçtan çok daha uzak bir mesafeye taşınabildiği kaydedildi.

Araştırmacılar, kanatlı mikroçipin hala konsept aşamasında olduğunun ve atmosfere yayılmaya hazır olmadığının da altını çizdi. Araştırma bulgularının ise farklı tasarımlarla geliştirileceği dile getirildi.

KANATLI MİKROÇİPLER, OPTİMUM BOYUTTA OLACAK ŞEKİLDE TASARLANDI

Diğer yandan; kanatlı mikroçipin, optimum boyutta olduğu belirtildi. Araştırmanın baş profesörü John A. Rogers, mikroçipi aerodinamiğin bozulmaya başlamaması için çok küçük olmayan bir boyutta tasarladıklarına işaret etti. Aksi takdirde, helikopter tasarımının tüm avantajlarının belirli bir ölçeğin altında kaybolmaya başlayacağı ifade edildi.

Ekip ayrıca; cihazın elektronik aygıtlar, sensörler ve güç kaynaklarını taşıyabilecek büyüklükte olduğunu vurguladı. Paylaşılan bilgilere göre, akıllı cihazlarla veya birbirleriyle kablosuz olarak iletişim kurabilmeleri için mikroçiplerin anten gibi yükleri taşıyabilen farklı versiyonları da test edildi. Bu tip bir tasarım dokunuşuyla sensörlerin; hava asiditesi, su kalitesi ve güneş radyasyonu gibi unsurları takip edebileceği tahmin edildi.