‘Kuluçka'da Biruni ve Farabiler yetişecek

İstanbul'u teknoloji girişimlerinin global buluşma noktasına dönüştürecek Uluslararası Kuluçka Merkezi açıldı. Merkezde Türk ve İslam coğrafyasından doğan Farabi, İbn-i Sina, Biruni gibi değerli bilim insanlarının yetişmesi hedefleniyor.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Bilişim Vadisi ve İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) işbirliğiyle hayata geçen Uluslararası Kuluçka Merkezi'nin açılışı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın katılımıyla Bakırköy'de bulunan Dünya Ticaret Merkezi'nde gerçekleşti. İslam dünyasının ve küresel girişimcilik ekosisteminin önde gelen girişimcilerini bir araya getirecek merkezin, İstanbul'un dünyadaki ilk 20 girişimcilik merkezinden biri olma hedefine katkı sunması bekleniyor. Merkezin açılışında konuşan Bakan Kacır, şunları kaydetti:

DEV BİR AR-GE MERKEZİ

"İstanbul'da dev bir Ar-Ge, inovasyon ve yenilikçilik ekosistemi inşa ediyoruz. Bugün bilimin, teknolojinin ve inovasyonun geldiği noktada Doğu'nun yükselişine tekrar şahitlik ediyoruz. Coğrafyamız, Muallim-i sani Farabi, tıbbın babası İbn-i Sina, fizikte, matematikte ve astronomide döneminin dehası Biruni, mevsimlerin oluşumunu tespit eden Ali Kuşçu, sibernetik alanının öncüsü Cezeri gibi birbirinden değerli bilim insanlarını yetiştirdi. Açılışını yaptığımız bu merkezle yeni genç bilim adamlarının yetişmesini hedefliyoruz"

Dünya Ticaret Merkezi'nde açılışı yapılan Uluslararası Kuluçka Merkezi'nin açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın yanı sıra İslam dünyasının ve küresel girişimcilik ekosisteminin önde gelen isimleri katıldı.

GİRİŞİMCİYE TECH VİSA

Yakın zamanda Tech Visa uygulamasını yürürlüğe alacaklarını anlatan Bakan Kacır, şunları kaydetti: "Programla teknoloji alanında kritik uzmanlıklara sahip yeteneklerle yenilikçi iş modelleri ve teknolojiye dayalı çalışmaları olan uluslararası teknoloji girişimlerini ülkemize davet edeceğiz." Tech Visa uygulamasıyla; bilim, mühendislik, tıp, beşeri bilimler, dijital teknoloji ve sanat ve kültür alanlarında yetenekli ve gelecek vaat eden bireylere kolay vize alma ve ülkede çalışma olanağı sunuluyor. Teknoloji geliştirme, inovasyon ve girişimcilik altyapısını güçlendiren ülkelerin küresel rekabetin öncüleri haline geleceğine işaret eden Bakan Kacır, "Biz de 2030 yılında 100 Turcorn ve 100 bin teknoloji girişimine ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

DANIŞMANLIK, EĞİTİM VE OFİS OLANAĞI SUNULACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Müslüman girişimcilere ofis alanı, eğitim, danışmanlık, mentörlük, küresel ağ oluşturma, uluslararası programlara katılım ve yatırımcılara ulaşma imkanı sunan bu merkezin İslam coğrafyasının kalkınma yolculuğuna önemli bir iz bırakacağını ifade etti. Bakan Kacır, "Finanstan e-ticarete, blok zincirden yapay zeka ve oyuna kadar farklı teknoloji alanlarında girişimcilere küresel pazarda kendilerini gösterme fırsatı sunacak Uluslararası Kuluçka Merkezi'nin gençlere, girişimcilere hayırlı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.