SELİM KARAHAN
İlk olarak Charles Hull tarafından 1986 yılında icat edilen 3 boyutlu (3D) yazıcılar üretimde vaat edilen devrimi gerçekleştirmeye çok yakın. Sağlıktan otomotive, ev eşyalarından elektroniğe her sektörde 3D yazıcıların etkisi her geçen yıl artıyor. International Data Corporation’un bu hafta içi yayımladığı ‘Yarıyıl 3D Yazıcı Harcama Rehberi’nde yer alan verilere göre 3D yazıcı alanında bu yıl 2015’e göre yüzde 24 artışla 15.9 milyar dolarlık harcama yapılması bekleniyor. Harcamaların 2020 yılında ise iki kat büyüyerek 35 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. 2016 yılında otomotiv sektörü 3D yazıcılara 4 milyar dolarla en fazla yatırım yapacak sektör olacak.
KATMANLI ÜRETİM
Üreticiler 3D printerları özellikle prototip üretiminde kullanıyor. 3D yazıcılar herhangi bir objeyi farklı malzemeler kullanarak katman katman dizerek üretme imkanı veriyor. 3D yazıcıların tek bir gecede devrim yaratmayıp ayak seslerini yavaş yavaş duyurmasının nedeni ise maliyetlerinin yakın zamana kadar çok yüksek olmasıydı. Halihazırda dünya genelinde üretim hızlı ve pratik üretim bantlarında düşük maliyetlerle yapılıyor. 3D yazıcılarla endüstriyel parçalar üreten Fast Radius’un kurucu ve CEO’su Rick Smith Forbes dergisi için kaleme aldığı bir makalede son 10 yılda 3D yazıcıyla üretimin maliyetinin hızlı bir şekilde düştüğünü ve çok yakında büyük çaplı seri üretimden daha ucuza geleceğini söyledi.
8 şiddetine dayanıklı villa bastılar
3D yazıcıların inşaat sektörünü de tamamen değiştirmesi bekleniyor. Çeşitli inşaat malzemeleri zaten bir süredir bu yöntemle üretiyor. Ancak geçen ay Çinli HuaShang Tengda firması 400 metrekarelik bir villayı tamamen 3D yazıcılarla inşa ederek önemli bir başarıya imza attı. Firma 45 günde tamamlanan villanın bu yöntemle yarı maliyetine yapıldığını ve 8 şiddetinde depreme dayanıklı olduğunu açıkladı. Bu yöntemin ev almayı ucuzlaştırması ancak inşaat sektörünün yarattığı istihdamda bir düşüş yaşatması bekleniyor.
Milyonların hayatı kurtulacak
3D yazıcılarla insan doku ve organları da basılabiliyor. ABD’de bulunan Wake Forest Üniversitesi’nden araştırmacılar ‘bioprinting’ olarak nitelendirilen yöntemle insana uyumlu kulak, kas ve kemik ürettiklerini açıkladı. Bu yöntemle dünya genelinde organ nakli bekleyen milyonlarca insanın hayatını kurtarılabilecek.
Yemekler ucuzlayacak
Dünyada organik besin modası yaşansa da bilim insanları 7 milyarı aşkın insanı doyurmak için yeni fikirler ortaya atıyor. Columbia Üniversitesi’nden Hod Lipson bir grup aşçıyla yemek basabilen bir yazıcı üretti. Bu 3D yazıcı püre haline getirilmiş besinlerden sofrada servis edilebilecek yemekler yaratıyor. Bu yöntemle besin değerleri tam istenen düzeyde bir yemek daha düşük maliyetle üretilebiliyor.
Her ayağa farklı ayakkabı
Nike firması 2 Jamaikalı koşucu Allysson Felix ile işbirliğine giderek en hızlı koşmasını sağlayacak ayakkabıları 3D yazıcıyla üretti. Olimpiyatlarda 100 atlet bu ayakkabıları kullanacak. Şu anda bu şekilde bir ayakkabıyı üretmek 45 dakika sürüyor. Sürecin hızlanmasıyla mağazalarda her müşteriye özel ayakkabı üretilecek.
Ford'a bakmak yeterli
3D yazıcıların şimdiden çok önemli olduğunu belirten Smith, Ford şirketinin modern üretim bandının öncüsü olduğunu hatırlatarak “Peki bu devrim ne zaman gerçekleşecek? Ford’a bakmanız yeterli. Şirket geçen yıl 3D yazıcılarla bugüne kadar 500 bin parça ürettiğini açıkladı” dedi.
35 kiloluk motosiklet
Havacılık devi Airbus’ın sahibi olduğu APWorks 3 yıllık çalışmanın ardından haziran ayında dünyanın ilk 3D yazıcıyla üretilmiş motorsikleti ‘Ligh Rider’ı tanıttı. Sadece 35 kilo ağırlığındaki motosikler elektrikli motorla çalışıyor ve 80 kilometre hıza saniyeler içinde ulaşabiliyor.