Koyun Shaun, NASA ile Ay'a gidiyor! Görevin ilk astronotu olacak...

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), prodüksiyon şirketi Aardman'ın sevilen animasyon karakteri Koyun Shaun'un uçuş mankeninin bu yıl Artemis I görevi kapsamında yapılacak insansız uçuşta NASA ile Ay'a gideceğini duyurdu. Bu gelişmeyle birlikte Koyun Shaun'un, Artemis programına katılan ilk ESA astronotu olacağı belirtildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Koyun Shaun'un uçuş mankeninin bu yıl Artemis I görevi kapsamında yapılacak insansız uzay uçuşunda NASA ile Ay'a gideceğini duyurdu. Bu gelişmeyle birlikte prodüksiyon şirketi Aardman'ın sevilen animasyon karakterinin, Artemis programına katılan ilk ESA astronotu olacağı belirtildi. ESA'nın İnsan ve Robotik Keşif Direktörü David Parker, konuya ilişkin esprili bir açıklama yaptı. Söz konusu gelişmenin hem ESA hem de Shaun için heyecan verici olduğunu vurgulayan Parker, Shaun'un göreve seçilmesinden mutluluk duyduklarına işaret etti. Parker ayrıca, bunun bir insan için küçük bir adım olsa da koyun türü için dev bir adım olacağını da sözlerine ekledi. Yeni nesil SLS roketin yakıt testlerinin başarıyla sonlanmasının ardından NASA, Artemis I uçuşunun 23 Ağustos'ta gerçekleştirilebileceğini açıklamıştı.

Aksam.com.tr'nin Engadget'tan aktardığı habere göre; görev, Koyun Shaun ve uçuş mankeni Komutan Moonikin Compos'u Orion uzay aracıyla birlikte Ay'ın ötesinde bir yolculuğa gönderecek. Planın sorunsuz gerçekleşmesi durumunda kapsül, uzayda 39 ila 42 gün geçirdikten sonra Dünya'ya dönecek. Orion uzay aracı, hız kazanmak ve kendisini Ay'ın 70 bin kilometre ötesine itmek için Ay'daki yerçekiminden faydalanacak ve Ay'ın yanından uçacak. Bu mesafe, Dünya'dan neredeyse yarım milyon kilometrelik bir uzaklığa tekabül edecek ve herhangi bir insan veya koyunun şimdiye kadar seyahat ettiği en uzun mesafe olacak.

KOYUN SHAUN, ZERO-G GÖSTERGESİ OLARAK KULLANILACAK

Öte yandan; Aardman, henüz konuya ilişkin bir açıklama yapmadı. Koyun Shaun'un maskotunun, uçuşta 'Zero-G (Yerçekimsiz Ortam)' göstergesi olarak işlev göstereceği tahmin edildi.

İlk olarak Rus kozmonot Yuri Gagarin, gerçekleştirdiği uçuşta yanına küçük bir oyuncak bebek almıştı. Bu gelişmenin ardından mürettebatların göreve peluş oyuncak veya maskot götürmesi, bir gelenek haline gelmişti. Son dönemlerde insansız uçuşlarda da gelenek sürdürülmeye başlanmıştı. 2020 yılının Kasım ayında da Crew Dragon kapsülü ve Falcon 9 roketi kullanılarak gerçekleştirilen ikinci mürettebatlı SpaceX uçuşu kapsamında; NASA astronotları, 'Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) Star Wars serisinin sevilen 'Baby Yoda' karakterinin oyuncağını taşımıştı. Peluş oyuncak, gemideki 4 astronot tarafından 'Zero-G' göstergesi olarak kullanılmıştı.