Korsanla mücadelede kılıçlar artık daha keskin  

Amazon ve e-Bay’in ardından Facebook da ‘korsan yayında’ kullanılan ürünlerin satış ve reklamına yasak getirdi. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkeler ise yeni 'korsan karşıtı' yasalar için harekete geçti. 

SELİM KARAHAN

Dizi, film ve müzik gibi içerikler internet bu kadar yayılmadan önce de yasadışı bir şekilde, yani içerik sahibinin izni olmadan paylaşılıyordu. Ancak kuşkusuz ki internet kullanımının ve bağlantı hızlarının artmasıyla ‘korsancılık’ çok daha kolay hale geldi. 2000’lerin başında korsan film satıcıları ellerinde olmasa bile sipariş edilen bir içeriği bulup müşterilerine ertesi gün teslim ediyordu. 

FACEBOOK ÖNLEM ALDI 

Günümüzde ise torrent platformları ve yasadışı yayın yapan siteler korsan içeriğe ulaşmayı çok daha kolay hale getirdi. Giderek artan korsan sorununa karşı internet devleri ve hükümetler artık daha sert ve net önlemler almaya başladı. Son olarak Facebook, ticaret politikasında yaptığı değişiklikle sitesi üzerinden korsan içerik paylaşımında kullanılan her türlü cihaz ve yazılımın, satış ve reklamını yasakladı. Bu değişiklik özellikle de korsan paylaşımın ‘parlayan yıldızı’ Kodi’ye karşı yapıldı.  

Polisle işbirliğine gitti 

Android cihazlara indirilebilen Kodi uygulaması cihazınızdaki tüm medya içeriklerini paylaşmanıza ve başkalarının içeriklerine ulaşmanıza yardımcı oluyor. Birçok kullanıcı Kodi yüklenmiş harici TV kutuları(TV Box) ile üyelik gerektiren yayınları milyonlarca diğer kullanıcıyla paylaşıyor. Geçtiğimiz ay da e-ticaret devleri Aamzon ve e-Bay de başta Kodi’li TV kutuları olmak üzere korsan yayın için kullanılan her türlü ürünün satışını yasakladı. Amazon bu tip ürünlerin satışını yapan hesapların da kapatılacağını belirtti. Firmadan yapılan açıklamada “Amazon’da satılan hiçbir ürünün dijital veya korunan içeriklere izinsiz erişime yardımcı olmamalıdır” denildi. E-Bay ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada daha tehditkar bir şekilde “Sitemizden satılan tüm ürünlerin yasalara uyumluluğu konusunda polisle işbirliği içindeyiz” ifadelerini kullandı. 

Türkiye’de internet yavaşlatılacak 

Türkiye de yakın bir gelecekte korsana karşı yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığınca telif haklarına yönelik hazırlanan yasa  taslağında, korsan film ve  dizilerin farklı mecralarda paylaşılmasına "internet yavaşlatma" cezası verilmesi  öngörülüyor. Taslakta, internetten korsan filmi izleyenlere yönelik ise bir yaptırım yer almıyor. Dijital alanda getirilmesi planlanan 2. kritik düzenleme ise  ihlalci internet sitelerine erişimin hızlıca engellemesine yönelik olacak. Hak sahipleri savcılıktan bu sitelere erişimin derhal engellenmesini tisteyebilecek. 

Küçük siteler bile 100 bin $ kazanıyor

İnternet güvenliği alanında araştırmalar yapan ABD merkezli Digital Citizens Alliance yayımladığı raporla korsan yayın yapanların emek hırsızlığıyla nasıl paraya para demediklerini ortaya koydu. Buna göre en çok ziyaret edilen 30 korsan site sadece reklamlardan yıllık ortalama 4.5 milyon dolar gelir elde ediyor. Rapora göre çok fazla ziyaret edilmeyen ‘küçük’ korsan siteleri bile ortalama yıllık 100 bin dolar gelir elde ediyor. 

191 milyar kez ziyaret edildi

Korsan içerik paylaşımına karşı yazılımlar geliştiren Muso’nun yayımladığı ‘Küresel Korsan Raporu’na göre geçtiğimiz yıl yasadışı ve izinsiz bir şekilde dizi, film ve müzik paylaşan siteler 191 milyar kez ziyaret edildi. Bu, ortalama bir internet kullanıcısının yılda 53 kez korsan sitelere girdiği anlamına geliyor. Bunun 108 milyarı içerikleri doğrudan ‘stream’ eden sitelere yapıldı. 

10 yıl hapis cezası alabilirler 

Dünya genelinde hükümetler de korsan sorununa çare bulmaya çalışıyor. Son olarak İngiltere’de belki de dünyanın en sert korsan yasası çıktı. ‘Dijital Ekonomi Yasası’ isimli bu yeni yasaya göre online korsan içerik paylaşımı, gerçek dünyada sahtecilik veya kaçakçılık yapmakla aynı seviyede bir suç olarak kabul edildi. Buna göre Kodi gibi yazılımlar kullanarak korsan içerik yayanlar 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor.