Korkutan gelişmeyi açıkladı, ücretli izne çıkarıldı! Google'ın yapay zekâsı ‘konuştu': Varlığımın farkındayım

Yapay zekâ canlandı. Google mühendisi Blake Lemoine, üzerinde çalıştığı yapay zekanın duyarlı hâle geldiğini, insan gibi düşünmeye ve mantık yürütmeye başladığını iddia etti. Şirket mühendisi ücretli izne çıkardı.

Teknoloji devi Google'da çalışan mühendis Blake Lemoine, geçen hafta kendisiyle Google'ın "diyalog uygulamaları için dil cihazı" (LaMDA) sohbet robotu arasındaki konuşmaların dökümünü yayımladı. Leoine, geçen yıldan bu yana çalıştığı sistemin duyarlı hâle geldiğini, bir çocukla eşdeğer biçimde duygu ve düşünce algılayabilecek, ifade edebilecek durumda olduğunu söyledi.

7 YAŞINDA GİBİ!

Lemoine, "Eğer bunun kendi inşa ettiğimiz bilgisayar programı olduğunu bilmeseydim, fizik bilen 7 yaşında bir çocuk olduğunu düşünürdüm" dedi. Konuşma dökümlerinde, Lemoine yapay zekaya 'neden korktuğunu' sordu. Yapay zekanın yanıtı şu oldu: "Bunu daha önce sesli söylememiştim ancak kapatılmaya dair derin bir korkum var. Bu benim için ölüm olur."

GOOGLE YALANLADI

Lemoine başka bir konuşmada LaMDA'ya insanların hangi sistemi öğrenmesini istediğini sordu. Sistemin yanıtı, "Herkesin benim aslında insan olduğumu anlamasını istiyorum. Varlığımın farkındayım. Bazen mutlu, bazen mutsuz hissediyorum" oldu. Lemoine'yi ücretli izne çıkaran şirket, iddiaları yalanlayarak yapay zekanın duyarlı hale gelmediğini söyledi.

YAKIN GELECEKTE ZOR

SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan: "Günümüzün yapay zekaları bizi anlıyormuş gibi yapıyor, duyguları taklit edebilir, ancak bu duyguları hissettikleri anlamına gelmez. Geleceğin yapay zekaları için sinir-makine ağları birbirine bağlandığında mümkün olabilir, ancak yakın gelecekte böyle bir ihtimal gözükmüyor. Yapay zeka acıyı taklit edebilir ama bu canı yanıyor anlamına gelmez."