Köpeklerle ilgili şaşırtan araştırma: İki dil arasındaki farkı anlıyorlar

Macaristan'daki Eötvös Loránd Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan bir çalışma, köpeklerin farklı dilleri ayırt edebildiklerini ve iki dil anlıyor olabileceklerini ortaya koydu. Araştırmanın; insan dışındaki bir canlıya ait bir beynin, iki dil arasındaki farkı anlayabildiğini gösteren ilk çalışma olduğu kaydedildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Macaristan'da bulunan Eötvös Loránd Üniversitesi araştırmacıları, köpeklere ilişkin şaşırtan bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışmanın sonuçları, köpeklerin farklı dilleri ayırt edebildiklerini ve iki dil anlıyor olabileceklerini ortaya koydu. Uzmanlar; araştırmanın, insan dışındaki bir canlıya ait bir beynin iki dil arasındaki farkı anlayabildiğini kanıtlayan ilk çalışma olduğuna işaret etti.

Aksam.com.tr'nin StudyFinds'tan aktardığı habere göre; araştırma kapsamında, 18 adet yavru köpeğe 'Küçük Prens' kitabının sesli versiyonu hem İspanyolca hem de Macarca olarak dinletildi. Daha sonra, köpeklerin beyin taramaları analiz edildi. Sonuçlar; köpek beyninin ikincil işitme korteksinin iki dil arasındaki farkı ayırt edebildiğini gösterdi.

YAŞLI KÖPEKLER, DİLLER ARASINDAKİ FARKLARI GENÇ KÖPEKLERE GÖRE DAHA İYİ ANLIYOR

Paylaşılan diğer bilgilere göre; köpekler, çalışma sırasında gerçek bir konuşma ve anlamsız söz öbekleri arasındaki farkı da anlayabildi. Ancak herhangi birini, bir diğerine tercih etmedi. Öte yandan; yaşlı köpekler, diller arasındaki farkları genç köpeklere göre çok daha iyi ayırt edebildi.

Diğer hayvanların da benzer yeteneklere sahip olup olmadığı henüz bilinmiyor. Bununla birlikte, köpeklerin on binlerce yıldır insanlarla yaşadıkları için insan dilini daha iyi anlama eğilimi gösterdiği ve bu yönde evrimleştiği tahmin ediliyor.