Kıyamet Buzulu alarm veriyor

Tamamen erimesi halinde tüm dünyayı suların kaplayacağı öngörülen Antarktika'daki Kıyamet Buzulu, dünyanın çekirdeğinin ısınmasıyla birlikte alarm vermeye başladı.

Yeni bir çalışma, 30 yılda büyük bir kısmını kaybeden Antarktika'daki Kıyamet Buzulu'nun düşünüldüğünden daha hızlı eridiğini gösterdi. Bilim insanları, buzulun erimesinde iklim değişikliğinin yanı sıra Dünya'nın çekirdeğinin sıcaklığının da etkili olduğunu ilk kez ortaya koydu.1980'lerden bu yana Thwaites Buzulu tahmini 595 milyar ton buz kaybetti ve tek başına yıllık küresel deniz seviyesindeki artışa yüzde 4 katkıda bulundu. Kıyamet Buzulu'nın tamamen erimesi, küresel deniz seviyelerinde ortalama olarak 65 cm'lik bir yükseliş anlamına geliyor.

ÇEKİRDEĞE DAHA YAKIN

Almanya'daki Helmholtz Kutup ve Deniz Araştırmaları Enstitiüsü, Kıyamet Buzulu'nun kıtanın diğer tarafındaki buzullardan çok daha fazla jeotermal ısıya maruz kaldığını ve Dünya'nın çekirdeğine daha yakın gösteriyor.

İSVEÇ'İN EN YÜKSEK DAĞI 2 METRE KISALDI

İsveç'in en yüksek dağı iklim değişikliği nedeniyle küçüldü. Avrupa uydusu Sentinel 2'nin görüntülediği Kebnekaise dağının zirvesini kaplayan buzul son yıllarda kütlesinin üçte birini kaybetti. Dağın güney zirvesi 90'ların ortalarında 2 bin 118 metre yüksekliğe ulaşmıştı. Son ölçümlerde 2 bin 94 metre olduğu anlaşıldı.