‘Karneyle tweet'e alternatif çözüm

Twitter'ın ücretli abone olmayan kullanıcılara içerik kısıtlaması getirmesi, sosyal medyada ‘karneyle tweet' esprilerine konu olurken kullanıcılar alternatif mecralara yöneldi. Bluesky ve Threads'ın yanı sıra yerli sosyal ağ Yaay'a ilgi yüksek.

Akşam

Twitter'ın patronu Elon Musk, "kötü amaçlı kullanım" gerekçesiyle kullanıcıların bir günde görüntüleyebileceği tweet sayısına üst limit getirdi. Başlangıçta sekiz dolarlık "mavi rozet" bedelini ödeyenlere 6000, diğer üyelere ise 600 görüntüleme hakkı tanıyan Musk, gelen tepkiler üzerine bunu kademeli olarak önce 8000'e 800 ve nihayetinde 10 bine 1000 seviyesine çıkardı. Uygulamada artık üye olmayanlar hiçbir tweet'i göremeyecekken, yeni hesaplarsa sadece 500 mesaj okuyabilecek. Bu radikal değişiklikler Twitter'daki bir numaralı tartışma konusu olurken kullanıcılar da söz konusu sınırlamaya tepki gösterdi.

BEKLEME LİSTESİNDELER

'Karneyle tweet'e tepki gösteren bazı kullanıcılar alternatif uygulamalara yöneldi. Twitter'ın kurucusu ve eski CEO'su Jack Dorsey tarafından açılan Bluesky yoğun talep gördü ancak altyapı nedeniyle başvuranları bekleme listesine aldı. Threads ise Facebook ve Instagram'ın sahibi Meta tarafından açıldı. Platforma Instagram üzerinden geçiş yapılabildiği için kısa sürede çok sayıda kişi burada yerini aldı.

YERLİYE DE İLGİ BÜYÜK

'Twitter'in kısıtlaması yerli sosyal ağlar için de önemli bir dönüm noktası oldu. Özellikle Türk Telekom tarafından hayata geçirilen Yaay, yenilikçi ve sınırsızca içerik tüketiminin yanında anında çeviri özelliği nedeniyle ciddi talep görmeye başladı.

HER DİLE ANINDA ÇEVİRİ OLANAĞI

Türk Telekom Ventures çatısı altındaki AppYap tarafından hayata geçirilen yerli sosyal medya platformu Yaay da sosyal medya kullanıcılarının ilgi gösterdiği platformlardan biri oldu. İçerikleri ve hikâyeleri limitsizce izleyip etkileşimde bulunma olanağı sağlayan Yaay, kullanıcılara kendi ilgi alanlarına göre spordan teknolojiye, modadan eğitime farklı birçok gündemi takip etme imkanı sunuyor. Yaay kullanıcıları, yaptıkları paylaşımlardan aldıkları etkileşimlerle puan toplayarak 'Popüler' bölümünde yer alırken rozet sisteminde yukarı çıkıp daha görünür olabiliyor. Yaay uygulamasının anında çeviri özelliği, kullanıcıların gördükleri içerikleri birçok farklı dile çevirmesine olanak sağlıyor.

YENİLİKÇİ ÖZELLİKLERİ İLE KULLANICI DOSTU UYGULAMA: YAAY

Kısıtlar olmadan kullanım sunan Yaay'ı istedikleri kadar kullanabilen kullanıcılar, sınırsızca içerik tüketebiliyor. Kategori özelliği ile kullanıcıların binlerce içeriğin arasında kaybolmadan, ilgi alanlarına göre kategorileri takip etmesini ve paylaşım yapmasını sağlayan Yaay, gündemdeki etiketler yapısıyla da kategoriler sayfasında, yalnızca o kategoride konuşulan etiketlerin takip edilmesine olanak veriyor. Günlük hayatı renklendirecek özellikleri de deneyimlemeyi sağlayan uygulamayla; istenilen zaman paylaşım yapılabiliyor. Yenilikçi puan sistemi ile Yaay'da beğeni aldıkça puanı yükseltmek, rozet sisteminde yukarı çıkmak, daha yüksek puan ile daha fazla görünür olmak da mümkün. Birçok özelliğin, sade ve kullanıcı dostu tasarım ile kullanılabildiği uygulamada, anında çeviri özelliği, kullanıcıların gördükleri içerikleri birçok farklı dile çevirmesine imkan sağlıyor.

KURBAN BAYRAMI'NDA TELEFONLAR HİÇ SUSMADI

Kurban Bayramı tatilinde kara, hava ve demiryollarında yaşanan yoğunluk, telefon trafiğine de yansıdı. Bayram tatilinde vatandaşlar, ülkemizde hizmet veren üç GSM operatörü üzerinden, cep telefonuyla 21 milyar 629 milyon 252 bin 399 dakika görüşme gerçekleştirdi. Ayrıca bu tarihler arasında 736 milyon 844 bin 664 adet kısa mesaj (SMS) etkileşimi gerçekleşti.Telefon trafiğindeki verileri paylaşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bayramda vatandaşları, iletişim altyapısındaki güçlü ve kesintisiz hizmetle kavuşturduklarını ifade ederek, "İletişim altyapısındaki hizmetlerimiz artık dünyada örnek olarak gösteriliyor. Milletimiz daha rahat görüşebilsin diye altyapı çalışmalarını güçlendirdik. Bu hizmetlerimiz teknolojinin her gün biraz daha gelişmesiyle, biz de yenileniyoruz. Teknolojinin artık bir sınırı yok. Bizim de buna ayak uydurmamız gerekiyor. Yatırımlarımızı buna göre yapıyoruz" diye konuştu.

SANAL MAĞAZAYLA COĞRAFİ SINIRLARI ORTADAN KALDIRDI

Damat Tween, alışveriş deneyimini bir üst seviyeye taşıyarak "sanal mağaza" uygulamasını hayata geçirdi. Sanal gerçeklik (VR) teknolojisinin kullanıldığı uygulama sayesinde müşteriler gerek VR gözlüğü gerekse mobil cihaz ve bilgisayardaki 3D modelleme ve interaktif navigasyon özelliği ile www.damattween.com adresi ve Damat Tween Mobil APP üzerinden nerede olursa olsun tıpkı gerçek mağazadaymış gibi alışveriş yapma ayrıcalığına erişiyor.

KİŞİLEŞTİRİLMİŞ ALIŞVERİŞ

Bu sayede kullanıcılar, mağaza içinde dolaşma, ürünleri yakından inceleme gibi deneyimlerin dışında istedikleri yerden görüntülü olarak mağaza çalışanları ile iletişime geçebiliyor. Orka Holding Pazarlama Grup Başkanı Büşra Orakçıoğlu "Sanal mağazamız, müşterilerimize daha iyi hizmet verme, ihtiyaçlarını daha iyi anlama ve daha kişiselleştirilmiş bir alışveriş deneyimi sunma hedefimizi destekleyen en yeni adımlarımızdan biri. Dijitalleşmenin hız kazandığı bu dönemde, dijital dönüşümü hızlandırmaya ve müşterilerimize en iyi hizmeti sunmaya kararlıyız" dedi.

ViewSonic'ten çevreci ve verimli projeksiyon cihazı

Dünyanın önde gelen görüntüleme ve eğitim teknolojileri üreticisi ViewSonic, led projeksiyon cihazı alanında geliştirdiği teknolojilerle çıtayı üst seviyeye çıkarıyor. ViewSonic'in kurumsal ve eğitim sektörüne yönelik, lambasız yüksek parlaklıklı WXGA projeksiyon cihazı LS610WH'in lambasız ışık kaynağı, daha çevreci bir ortam için gelişmiş sürdürülebilirlik imkânı sunuyor. Sektör lideri 3. nesil LED teknolojisini benimseyen WXGA projeksiyon cihazı LS610WH; zehirli cıva kullanımını önlerken, sık lamba değiştirme maliyetiyle beraber iş gücünü azaltıyor ve toplam sahip olma maliyetini de düşürüyor. Lambasız ışık kaynağı ile daha çevreci bir ortam için gelişmiş sürdürülebilirlik sağlayan LS610WH; toplantı odası, sınıf veya başka herhangi bir ortamda parlak ve canlı görüntüler için daha geniş bir renk gamı sunuyor. Anında açma/kapama ile kullanım verimliliğine, Y/D keystone ve 4 köşe ayarı ile kolay görüntü ayarına ve esnek uygulamalar için 360° eğim açısı projeksiyonuna sahip olan cihaz; ayrıca kapsamlı LAN kontrolü ile çoklu cihaz yönetimini kolaylaştırıyor ve Crestron, AMX, Extron, PJ Link, ATEN ve ViewSonic'in vController'ı ile uyumlu çalışıyor.