Kadınlı yeni Ay seferi: Artemis

NASA’nın 2024 yılında Ay’a kadın astronot göndereceği görevin adı belli oldu. Apollo 11’den 50 yıl sonra bu kez bir kadın astronotun gönderileceği görevin adı ise ‘Artemis’ oldu. 

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, 2024 yılına kadar Ay’a ilk kez bir kadın astronot göndermeyi planlıyor. Apollo 11’den 50 yıl sonra gerçekleşecek göreve, Ay tanrıçası olarak da bilinen Artemis’in adı verildi. Antik Yunan tanrıçası Artemis, Apollon’un ikiz kız kardeşi olarak biliniyor. Kadın astronota bir de erkek meslektaşı eşlik edecek. NASA yöneticisi Jim Bridenstine, “Apollo’dan 50 yıl sonra Artemis programı Ay’a bir sonraki erkek astronotu ve ilk kadın astronotu taşıyacak” dedi. Bridenstine, Amerikalı astronotların 2024’e kadar Ay’a inişini gerçekleştirmek üzere çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. 

Gittikçe küçülüyor

NASA tarafından finanse edilen ve Nature Geoscience dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Ay’ın iç kısmı soğudukça büzülme ve küçülme görülüyor, bu da katı yüzeyin çatlamasına ve fay hatları oluşmasına yol açıyor. Araştırma, son birkaç milyon yılda yaklaşık 46 metre yüzey kaybettiği belirtiliyor. NASA, Twitter hesabından bir video paylaşarak Ay yüzeyindeki fay hatlarını gösterdi. Durumu, üzümün kuruyarak kuru üzüme dönüşmesine benzeten NASA, “Yeterince baskı oluşunca depremler serbest bırakılıyor” ifadelerini kullandı.