Jüpiter'e gök cismi çarptı... Işık dünyadan görüldü

Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni Jüpiter'e bir gök cismi çarptı. Çarpma olayı, amatör bir gözlemci tarafından gözlemlenerek kaydedildi.

NTV

Güneş Sistemi'ndeki en büyük gezegen Jüpiter'e bir gök cismi çarptı. Çarpma sonrası yayılan ışık Dünya'dan görüldü. Amatör gözlemci Jose Luis Pereira nadiren gerçekleşen bu olayı gözlemlemeyi başardı.

NTV'de yer verilen habere göre, Pereira, Space.com'a yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

"Ben çok çalışkan bir gezegen gözlemcisiyim. Jüpiter, Satürn ve Mars karşımdaysa gökyüzünün açık olduğu gecelerde gözlem yaparım. Özellikle favorim Jüpiter için."

Gökyüzündeki çarpmaları tespit etmek için geliştirilmiş DeTeCt isimli programı kullanan Pereira ilk kayıtta ufak bir parlaklık tespit ettiğini söyledi. Bunu önemsemediğini belirten Pereira gece boyunca aralıksız kayda devam etti.

Birkaç saat sonra program olası bir çarpışma uyarısı verdi. Avrupa Uzay Ajansı da Twitter'dan konuya ilişkin paylaşım yaptı. Pereira'nın videosundan ekran görüntüsü paylaşan ajans tarafından "Henüz çok fazla bilgi yok ama kayıttan anlaşıldığı kadarıyla çarpan cisim ya çok büyüktü ya da çok hızlıydı." açıklaması yapıldı.