Aksam.com.tr
Çeviri: Doğa Yurduneri
İtalyan bilim insanları, diyabet hastalarının insülin ihtiyacını karşılayan yutulabilir bir robot geliştirdiklerini duyurdu. Geliştirilen robot sayesinde, söz konusu hastaların herhangi bir iğneye ihtiyaç duymadan insülin dozlarını alabilecekleri kaydedildi. PILLSID adı verilen robotun, iki ayrı parçadan oluştuğunun da altı çizildi.
Aksam.com.tr'nin Engadget'tan aktardığı habere göre; parçalardan biri, doktorun hasta karnına cerrahi olarak yerleştireceği dahili bir insülin dağıtıcısı olma niteliği taşıyor. Diğer parçanın ise insülin ile doldurulan manyetik bir kapsül olduğu belirtiliyor. Kullanıcılar, insülin dağıtıcıyı yeniden doldurmaları gerektiğinde kapsüllerden birini yutuyor. Kapsül, ince bağırsak yakınında cihazın implante edildiği noktaya ulaşana kadar sindirim sisteminde dolaşıyor. Daha sonra mıknatıs yardımıyla cihaz, kapsül ile kenetleniyor ve insülin haznesi tekrar dolduruluyor.
İnsülin dağıtıcı, kablosuz olarak şarj olabiliyor ve böylece, doktor müdahalesine olan ihtiyacı minimuma indiriyor. Kapsül ise hazneyi doldurduktan sonra sindirim sistemindeki yolculuğuna devam ediyor ve vücuttan dışarı atılıyor.
YUTULABİLİR ROBOT, ÜÇ DİYABET HASTASI DOMUZ İLE TEST EDİLDİ
Diğer yandan; güncel olarak diyabet hastaları, kan şekeri seviyelerini düzene sokmak için kendi kendilerine uygulamaları gereken insülin pompaları ya da iğnelerine ihtiyaç duyuyor. İğneyle insülin alan bazı hastaların, günde birden fazla doz uygulaması gerekebiliyor. Bu nedenle geliştirilen robot, birçok kişi için korkutucu görünse de çok daha az müdahale gerektiriyor. Aynı sistemin, hayat kurtaran başka ilaçların uygulanması için de kullanılabileceği tahmin ediliyor.
Üç adet diyabet hastası domuz ile gerçekleştirilen testler, sistemin insülin seviyesini birkaç saat boyunca başarılı bir biçimde düzenleyebildiğini gösteriyor. Domuzların vücut sıvılarının dahili robota sızdığını fark eden araştırmacılar, cihazın daha korunaklı bir hale getirilmesine yönelik çalışmalar yürütüyor.