İsviçreli girişim şirketinin yer altı teknolojisi, Çernobil'deki radyasyonu azaltıyor

İsviçreli girişim şirketi Exlterra tarafından geliştirilen yeni bir yer altı teknolojisi, Çernobil çevresindeki radyasyonun önemli oranda azaltılmasını sağladı. ‘NSPS' adı verilen teknoloji sayesinde; Çernobil yakınlarındaki yasak bölgede toprak radyasyonunun yüzde 47, hava radyasyonunun yüzde 37 azaltıldığı tespit edildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

İsviçreli girişim şirketi Exlterra tarafından geliştirilen 'Pasif Çekirdek Ayırma Sistemi (NSPS)' isimli bir yer altı teknolojisinin; Çernobil yakınlarındaki yasak bölgede bulunan toprak radyasyonunun yüzde 47, hava radyasyonunun ise yüzde 37 oranında azaltılmasına yardımcı olduğu tespit edildi. Söz konusu teknoloji, Çernobil'e 2019'un Kasım ayı ve 2020'nin Eylül ayı arasında konuşlandırıldı. NSPS, ortalama 12 aylık bir süreçte bölgedeki radyoaktif elementlerin bozunma sürecini hızlandırdı.

Aksam.com.tr'nin Good News Network'ten aktardığı habere göre; teknolojinin bölgeye konuşlandırılmasından 12 ay sonra Cs137, Sr90 ve Am241 kodlu radyoaktif kimyasallar, yaklaşık yüzde 47 oranında azaldı. İsviçre merkezli şirket, pilot programı Çernobil nükleer santral kazasının 35. yıldönümünde yasak bölgedeki radyoaktiviteyi azaltma hedefiyle başlattı.

Program, Ukrayna'daki nükleer santral çevresinde yer alan 2,5 dönümlük bir arazi üzerinde başlatıldı.

NSPS, NORMAL ŞARTLARDA 24 BİN YILDA ARINDIRILABİLECEK RADYOAKTİF ÇEKİRDEKLERİ TEMİZLİYOR

Paylaşılan diğer bilgilere göre; NSPS teknolojisi, temel olarak kirlenmiş alanları yok etmek için doğal enerjiyi kullanıyor. Yer altı teknolojisi, kimyasal alternatiflere veya toprağı manipüle etmeye olan ihtiyacı ortadan kaldırmayı hedefliyor. Ağır metallerin yol açtığı toprak kirlilikleri de bu teknoloji ile temizlenebiliyor. Söz konusu teknoloji tarafından temizlenen radyoaktif çekirdeklerin, kendi hallerine bırakılmaları durumunda 24 bin yılda arındırılabileceği ifade ediliyor.