İşte sosyal medya uygulamalarının karbon ayak izi!

Birleşik Krallık merkezli “Compare the Market” isimli bir internet sitesi, kullanıcıların sosyal medya uygulamaları üzerinden ne kadar karbon ayak izi bıraktığını ve sosyal medyada gezinirken küresel ısınmaya ne oranda katkı sağladığını tespit ediyor. Kullanıcılar, platformdaki hesap makinesi üzerinden sosyal medya uygulamaları nedeniyle bıraktıkları karbon ayak izini hesaplayabiliyor.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Birleşik Krallık merkezli "Compare the Market" isimli bir internet sitesi, kullanıcıların sosyal medyada gezinirken küresel ısınmaya ne oranda katkı sağladığını tespit ediyor. Kullanıcılar, platformdaki hesap makinesi üzerinden sosyal medya uygulamaları nedeniyle bıraktıkları karbon ayak izini hesaplayabiliyor. Bu şekilde; Instagram, TikTok, Reddit, Facebook ve Pinterest gibi uygulamalarda gezinirken atmosfere ne kadar karbon salınımı yapıldığı görülebiliyor.

Aksam.com.tr'nin Beebom'dan aktardığı habere göre; "Compare the Market" ziyaret edildiğinde, en üstte en fazla karbon ayak izi bırakan sosyal medya platformları görülüyor. Listenin ilk 3 sırasında; sırasıyla TikTok, Reddit ve Pinterest yer alıyor.

Sayfa aşağı kaydırıldığında ise kullanıcılar, dijital karbon ayak izlerini günlük ve yıllık bazda hesaplamalarını mümkün kılan bir bölümle karşılaşıyor. Bu bölümde, dakika bazında sosyal medya platformlarında harcanan günlük süre girilerek "Hesapla" butonuna tıklandığında kişisel dijital karbon ayak izi raporuna erişilebiliyor.

Raporda; platformların her biri için bırakılan günlük ve yıllık karbon ayak izi ve 1 gün ve 1 yılda bırakılan toplam karbon ayak izi yer alıyor.